szerző:
Eduline

Mol ásványolaj és széntechnológiai intézeti tanszéket hoznak létre még szeptemberben a Pannon Egyetemen, a jövő év februárjában pedig Mol ásványolaj és petrolkémiai technológiai mesterkurzust indítanak; erről pénteken írt alá szerződést Veszprémben Rédey Ákos, az egyetem rektora és Mosonyi György, a Mol Nyrt. vezérigazgatója.

Rédey Ákos elmondta: a Mol-mesterszakon négy féléves képzésben 15-20 hallgató tanulhat februártól. A tervek szerint a későbbiekben angol nyelven is folyik a majd az oktatás, ugyanis a kurzusra felvettek kiemelt képzésben részesülnek és nemzetközileg elismert diplomát kapnak - tájékoztatott a rektor. Megjegyezte, hogy a Mol-mesterképzésre külföldi diákok jelentkezését is várják. Elmondta: a tanszéken a Mol Nyrt. szakemberei is több tantárgyat oktatnak majd, a hallgatók pedig a Mol-csoport üzemeiben tölthetik a gyakorlati idejüket, továbbá a cég biztosítja a diplomamunkáik elkészítéséhez a konzulenseket.

Mosonyi György hangsúlyozta, hogy a Mol-csoport mérnökeinek a 71 százaléka Veszprémben végzett, tehát a cég alapvető utánpótlás bázisa a Pannon Egyetem. Évente 80-100 friss diplomást vesznek fel - tette hozzá a vezérigazgató. Mint mondta: eddig is kiváló mérnököket "kaptak" Veszprémből, de most tovább kívánnak lépni, azaz már az egyetemi képzés során szerezzenek meg olyan ismereteket a hallgatók, amelyeket eddig a gyakorlati életben tanultak meg.

A vezérigazgató rámutatott: a Mol Nyrt. "jelen van" Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában, s azt szeretnék, ha a Pannon Egyetem a posztgraduális képzésben is olyan színvonalat tudna nyújtani, hogy ne kelljen a cég mérnökeit Franciaországba, Angliába és az Egyesült Államokba küldeni továbbképzésre. Fontos lesz tehát az angol nyelvű tanítás is, hogy mérnökeik bárhol Európában, a világban kommunikálni tudjanak, különösen a speciális szakmai témakörökben - tette hozzá. 

A Mol sikerei azon múlnak, hogy milyen a szakember utánpótlása - jelentette ki a vezérigazgató. A cég évente a vele kapcsolatban álló egyetemek kutatás-fejlesztésére közel 500 millió forintot fordít, a felsőoktatást pedig 300 millióval támogatja, és az utóbbi összegből több mint 100 milliót a veszprémi egyetem kap - mondta Mosonyi György.

mti