szerző:
Eduline

Az év második felében fél százalékkal, 10,5 százalékra csökken a diákhitel kamata. Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója szerint ez többek között a „kíváló törlesztési fegyelemnek” is köszönhető. A diákok között még mindig a legmagasabb igényelhető összeg és a szemeszterenkénti egy összegben történő kifizetés a legnépszerűbb.

©
Nem változik ugyanakkor a felvehető összeg nagysága. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók legfeljebb havi 40 ezer forintot igényelhetnek. Emellett továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket. Egy tavaszi kormányrendelet értelmében speciális esetben - ha az igénylő szülei már nem élnek, vagy éppen regisztrált álláskeresők - havonta további 10 ezer forinttal nőhet az igényelhető összeg.

A múlt tanévben összesen 73.331 beiratkozott hallgatónak - köztük 18.158 új igénylőnek - folyósítottak diákhitelt, mintegy 22 milliárd forint értékben. Mára több mint 271 ezren éltek a diákhitel lehetőségével, és 58 ezren már minden tartozásukat visszafizették. A diákok a tanévre előírt 8,5 milliárd forint helyett - kihasználva a díjtalan és közvetlenül a tőketartozást csökkentő előtörlesztés lehetőségét - 14,8 milliárd forintot fizettek be. Jelenleg 106 ezren törlesztenek.

Ebben a tanévben is a korábban megszokott arányban (64 százalék) választották a diákok a szemeszterenkénti egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben, és továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek. A hitelfelvevő diákok mintegy 32 százaléka igényelte a havi 40 ezer, 36 százaléka a havi 30 ezer, 12 százaléka a havi 25 ezer, 5 százalék a havi 21 ezer, 3 százaléka pedig a havi 15 ezer forintos összeget. Havi 50 ezer forintot csak a költségtérítéses képzésben részt vevők vehettek fel, ezzel a lehetőséggel 9.350 hallgató élt is. Tizedük használta ki a tavalyi év újdonságát, az úgynevezett engedményezést, vagyis azt a lehetőséget, hogy a költségtérítést a diákhitelből közvetlenül a felsőoktatási intézménybe utalják át.

MTI