szerző:
Eduline

A Londoni CECOS Főiskolával közösen indította el Budapesten idegenforgalmi és vendéglátós szakmenedzseri 3 éves főiskolai képzését, az Angol Főiskola, amely a londoni székhelyű oktatási intézmény kihelyezett tagozata. Eddig két szakirány indult az intézményben, és az év során további hárommal bővül majd az oktatás. Az újonnan induló szakok is a londoni főiskolán zajló képzés tananyagát veszik majd át. A diákok végzettséget szerezhetnek majd média, informatika, idegenforgalom, marketing és vállalkozás-menedzsment szakirányokban. Az intézmény igazgatójával Galgóczi Ferenccel beszélgettünk:

Kiknek ajánlható elsősorban az Angol Főiskola?
Elsősorban azoknak, akik most érettségiznek, esetleg már korábban letették az érettségi vizsgát, továbbá azoknak, akiknek már van magyar intézményben szerzett felsőfokú végzettségük, hiszen a nálunk szerzett diplomával még előnyösebb helyzetbe kerülnek a munkaerőpiacon.

Mi a jelentősége annak, hogy ez az iskola egy londoni főiskola kihelyezett tagozata?
Nagyon sok magyar fiatal megy külföldre dolgozni, Angliába, vagy éppen Hollandiába. Ők magyar diplomával messze nem kapják azt a fizetést, amelyet egy angol diplomával kaphatnak. A nálunk szerzett oklevéllel akár tízszer magasabb bért kaphatnak, mint egy hasonló hazai diplomával, tehát nem kicsi a jelentősége és nekünk ezért célunk, hogy a nálunk tanulókat külföldön is elismert végzettséghez juttassuk.

Csak kifogástalan angoltudású jelentkezőket várnak?
Nem, sőt mi nyelvvizsga bizonyítványt nem is kérünk a felvételkor. Körülbelül középfokú angol nyelvtudásra van szükség. Nálunk szakmai nyelvismeret szükséges, hiszen az oktatás angolul folyik. Az első év végére eljuttatjuk a tanulókat arra a szintre, amely elégséges ahhoz, hogy le tudjanak vizsgázni az egyes tantárgyakból.

Ha valakinek szüksége van segítségre van szüksége a nyelvet illetően, akkor azt megkapja Önöktől?
A tanrend heti egy teljes nap angol szakmai nyelvoktatást tartalmaz, olyankor csak ezzel foglalkoznak a diákok.

Idén szeptemberben újabb szakokat indítanak majd. Hogyan döntenek arról, hogy melyek legyenek ezek?
Szigorúan a piaci felmérésekre választjuk ki az indítandó szakokat, illetve a diploma megszerzése után az adott szakmákban állásajánlatokat is kínálunk a végzett hallgatóknak bel- és külföldön egyaránt.

Az egykori alkotóképzésről miért tértek át a menedzserképzésre?
A piaci igényekhez igazodtunk és szerettünk volna olyan végzettséget adni a fiataloknak, amellyel az egész világon megállják a helyüket.

A már meglevő képzések tananyagát milyen gyakran változtatják, vizsgálják felül?
A tananyag a londoni főiskoláról érkezik, az alapján tanítunk Budapesten is, hiszen az itt beiratkozó diákok automatikusan a londoni főiskola diákjaivá is válnak. Így ugyanazt a tananyagot sajátítják el, és ugyanazt a diplomát kapják, mint az angol fővárosban tanulók.

Miben különbözik az Önök idegenforgalmi szakmenedzser szaka mondjuk a Dunaújvárosi Főiskola hasonló szakától?
Óriási a különbség. Nekünk saját hotelünk van, amelyben a fiatalok a gyakorlatot végzik. Az angol iskola sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a szakmai felkészítésre. Felesleges egyéb elméleti tantárgyak nincsenek a tananyagban. Magyarországon inkább elméleti jellegű a képzés. Miután a hazai intézményekből kikerülnek a diákok, legalább fél év, mire megtanulják, hogy a gyakorlatban hogyan működnek a dolgok. Nálunk ezt már menet közben elsajátítják a hallgatók, így a képzés végére kiváló szakemberek lesznek, akik mindent tudnak a szakmáról.

Az Angol Főiskola által kibocsátott diplomának nagyobb elismertsége van a munkaerőpiacon, mint egy más intézményben szerzett végzettségnek?
Ez kétségtelenül így van. Magyar diplomával Angliában 800-1000 Font között lehet keresni manapság. A nálunk kibocsátott angol diplomával teljesen kezdőként 6-7000 Font körüli keresetet lehet elérni havonta. Nem igazán tudok még egy olyan iskolát a világon, ahol a diák 1 hónap alatt megkeresheti az addigi 3 év alatti tandíjbefektetését. Ráadásul, mint említettem a diákok szakmai tudása igen magas. Magyarországon is nagyszerű képzések vannak, de mind elméleti szintű. Míg ott csak néhány hetes gyakorlatot szereznek a diákok, nálunk több hónapot van alkalmuk gyakorolni a három év során.

A gyakorlati képzés Magyarországon történik?
Az első évben igen, később különböző országokban van lehetőségük gyakorlatot szerezni diákjainknak, amelyért fizetést is kapnak.

A diáknak van beleszólása, hogy hová kerül szakmai gyakorlatra?
Tanulócentrikusak vagyunk, ezért több lehetőséget is felajánlunk mindenkinek, ők választhatnak. Azonban ha valaki saját maga szervezi meg a szakmai gyakorlatát, mi azt is elfogadjuk.

A főiskola elvégzése után lehetőség van egyetemi diploma megszerzésére is, plusz egy éves képzéssel Londonban. Ez a lehetőség bárki számára adott?
Nem, erre csak akkor van lehetőség, ha a nálunk töltött 3 év alatt két év igazolt szakmai tapasztalatot is szerez a hallgató. Ilyenkor a főiskolai diploma megszerzése után mehet ki Londonba plusz egy évre, mely végén angol egyetemi diplomát szerez – amely a legelismertebb diploma az egész világon. Bízunk benne, hogy 1-2 éven belül már nálunk is, megszerezhető lesz az egyetemi képzettség is.

Milyen szakokkal bővülhet az Önök képzése a jövőben?
Jelen pillanatban ezt még nem lehet megjósolni. Az bizonyos, hogy a mostani két szakunk hamarosan ötre bővül, utána pedig szeretnénk továbbiakat indítani. Hogy melyek lesznek ezek, azt a piac fogja eldönteni. A piaci felmérést az Angol iskola végzi el minden évben, és ha úgy ítéli, hogy egy-egy szakmára az elkövetkezendő 5 évben szükség lesz, akkor elindítja a vonatkozó képzést. Főiskolánk 6 országban folytat oktatást, az Egyesült Államoktól Hollandiáig. Ezekből az országokból - beleértve Magyarországot is - gyűjtött adatok alapján dől el az egyes szakirányok sorsa.