szerző:
Eduline

A 2018/2019-es tanévben 136-an ülnek iskolapadba a Csillagbörtönben, közülük általános iskolába 43-an, középiskolába 56-an, két emelt szintű szakképzésre (logisztikai ügyintéző és szociális szakgondozó) pedig 37-en járnak tanulni.

©

Az elítéltek közül 120-an jelentkeztek általános iskolai tanulmányaik után szakmát adó képzésekre, kőművesnek 20-an, szobafestőnek 20-an, kertésznek 14-en, villanyszerelőnek 11-en, férfiszabónak 19-en, asztalosnak két csoportban 36-an tanulnak - olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményében.

Az új tanévben közel 800 fogvatartott kezdte meg általános iskolai, több mint 1100 középiskolai, 24 fő pedig felsőfokú tanulmányait a magyar börtönökben. A fogvatartottak közül 1300-an még piacképes szakmát is szerezhetnek a rácsok mögött, így majdnem minden ötödik fogvatartott, összesen több mint 3200 elítélt ült be a padokba.

A fogvatartottak iskolai végzettsége mindenhol a világon alacsonyabb a társadalmi átlagnál, itthon is sokan vannak olyanok, akik még az általános iskolát sem fejezték be. "A büntetés-végrehajtási szervezet az alapfokú oktatás általános biztosításával, a szak- és betanított képzések elérhetővé tételével növeli a fogvatartottak szabadulás utáni elhelyezkedésének esélyeit, de az iskolai oktatás hiányosságainak csökkentésével potenciálisan a visszaesés lehetőségét is csökkenti" - írják a közleményben.

A büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan mintegy 2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget. A különböző képzéseken túl kiemelt jelentőségűek a megszerzett ismeretek szinten tartását és pótlását elősegítő szakkörök, egyéb programok, tréningek is. Szinte az összes büntetés-végrehajtási intézetben folyik általános iskolai és középiskolai oktatás vagy szakmai képzés, az oktatások minden esetben az intézeteken belül zajlanak, nappali, esti, illetve levelező tagozaton, államilag finanszírozott formában, a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazottak alapján.

Így kezdődött a tanév a börtönökben, több mint 3200-an ültek vissza az iskolapadba

Szeptember elején a büntetés-végrehajtási intézetek tantermeiben is megszólalt a 2018/2019-es tanév első csengetése. A magyar börtönökben közel 800 fogvatartott kezdi meg általános iskolai, több mint 1100 középiskolai, 24 fő pedig felsőfokú tanulmányait - írja közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.