szerző:
Eduline

Milyen esélyekkel indulnak a különböző szakokon végzett pályakezdők, mennyit keresnek, és mit is tanulnak pontosan? A felvi.hu-n hasznos infókat gyűjtöttek össze felvételi és diplomázás előtt állóknak. A gazdasági és műszaki képzések után ezúttal az informatikai alapszakokról olvashattok.

Informatikus diplomával már pályakezdőként is jó fizetésre számíthattok
©

Az Educatio összegyűjtötte, hogy a különböző felsőoktatási képzéseken szerzett diplomával milyen szakmákban helyezkedhettek el, mennyit kereshettek, illetve azt is, hogy pontosan mit tanulhattok az adott szakon. Ehhez igénybe vették a diplomás-pályakövetési rendszer adatait, amelyek a volt hallgatók által kitöltött kérdőíven alapulnak, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ePálya portál) foglalkozás-leírásait, illetve a hivatalos és az intézmények honlapjain található szakleírásokat.

Az oldalon találtok a szakhoz kapcsolódó hasznos linkeket, ha pedig pályakezdők vagytok, a tapasztalataitokat is megírhatjátok. Néhány szakról még nem került fel információ, így érdemes gyakran visszatérni a honlapra. Az öt legnépszerűbb alap- és osztatlan szakon végzettek kilátásairól itt, a második öt legnépszerűbb képzésről kikerülők esélyeiről pedig itt olvashattok.

A legnépszerűbb gazdasági alapszakokról itt találjátok cikkünket, a legnépszerűbb műszaki képzésekről pedig itt olvashattok.

Az informatikai képzések leírása és a diákok elhelyezkedési esélyei:

1. mérnökinformatikus

A mérnökinformatikus alapszakot végzett pályakezdők bruttó 278 ezer forintot kerestek havonta: a felmérés 2013-ban, 2010-ben vagy 2012-ben végzett diákok részvételével készült. A volt hallgatók 64 százaléka dolgozott, 14 százaléka tanult, 9 százaléka pedig tanult és dolgozott is. Mesterképzésre a diákok 28 százaléka ment tovább. Négy friss diplomás keresett éppen állást. Tízből kilenc munkavállaló (pontosan 89 százalék) felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben helyezkedett el. Százból hét hallgató nő.

A szakon információs rendszerek és szolgáltatások telepítését és üzemeltetését, programok tervezését, fejlesztését tanulhatjátok meg. A végzés után elhelyezkedhettek az üzemeltetéssel vagy fejlesztéssel foglalkozó programozóként, vagy menedzselhettek egy-egy alkalmazást, illetve információs rendszert a felhasználói igényektől a forgalmazóval való kapcsolattartásig.

Dolgozhattok gyártási adatbázisokat felügyelő és fejlesztő, az adatokat feldolgozó gyártástámogató informatikusként is. Van olyan pályakezdő, aki a minőségbiztosítás, a hang- vagy a híradástechnika területén helyezkedett el.

Így alakul át a képzések rendszere 2016-ra

A megszűnő és új alapképzésekről itt olvashattok.

A kivezetésre kerülő mesterszakok listáját itt találjátok.

A felsőoktatási szakképzések átalakulásáról itt találjátok cikkünket.

2. programtervező informatikus

A programtervező informatikus képzésről 2010-ben vagy 2012-ben kikerülők bruttó 261 ezer forintot vittek haza havonta. A friss diplomások 61 százaléka dolgozott, 14 százaléka tanult, 10 százaléka pedig tanult és dolgozott is. Mesterszakon a hallgatók 31 százaléka tanult tovább. A munkavállalók nagy többségének, 92 százaléknak volt diplomát igénylő állása. Minden huszadik pályakezdő keresett éppen munkát. Kicsit több, mint minden tizedik (pontosan a hallgatók 11 százaléka) nő.

A szakon szoftverorientált információs technológiai eszközök és rendszerek - például vállalati információs, döntéstámogató, szakértői rendszerek, multimédia alkalmazások - létrehozásáról, bevezetéséről működtetéséről, fejlesztéséről, alkalmazásáról tanulhattok.

A diplomával dolgozhattok a programok felkutatásával és tesztelésével, illetve írásával és javításával foglalkozó szoftverfejlesztőként, számítástechnikai programozóként, a szoftverkészítést irányító számítástechnikai szervezőként, adatbázis-felelősként, valamint számítástechnikai kutatóként. A pályakezdők olyan munkakörökben is el tudtak helyezkedni, mint a rendszergazda, reklámgrafikus, webfejlesztő.

3. gazdaságinformatikus

A pályakezdő gazdaságinformatikusok havonta bruttó 265 ezer forintot keresnek. A 2010-ben vagy 2012-ben végzettek 55 százaléka dolgozott 2013-ban, 18 százalékuk tanult, 10 százalékuk pedig tanult és dolgozott is. Mesterszakra a hallgatók körülbelül harmada (35 százaléka) ment tovább. A munkavállalók 86 százaléka helyezkedett el felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben. Százból hat diák keresett éppen állást. A diákok 26 százaléka nő.

A szakon azt tanulhatjátok meg, hogyan kell a gazdasági élethez szükséges informatikai rendszereket jól kiválasztani, illetve felhasználni. A képzésen a másik két informatikai szakhoz képest kevesebb természettudományos, de több gazdasági és humán ismeretet sajátítanak el a diákok.

A végzettséggel elhelyezkedhettek szoftverfejlesztőként, programozóként, számítástechnikai kutatóként, szoftverüzemeltetőként, rendszergazdaként. Olyan feladatokat kaphattok, mint például kereskedelmi riportok szerkesztése, elemzése, gazdasági adatbázisok létrehozása, karbantartása, vállalatirányítási rendszerek bevezetése és üzemeltetése.

Szak Havi bruttó átlagbér (forint)
mérnökinformatikus 278 142
programtervező informatikus 261 339
gazdaságinformatikus 265 758

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!