szerző:
eduline/mti

Több mint 33 ezer sikertelenül felvételiző kapott levelet az Oktatási Hivataltól, amely a szakképzési lehetőségekre hívta fel a figyelmüket.

©

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a jelentkezők több mint 270 szakma közül választhatnak nappali, esti és levelező képzésen egyaránt.

A hiányszakmák esetében ösztöndíjra lehetnek jogosultak. A hároméves technikusi kurzusokon részt vevők havi 20-50 ezer forint, az úgynevezett kétkezi munkára képesítő kétéves kurzust választók pedig 10-35 ezer forintos havi juttatásra számíthatnak.

Hangsúlyozta, hogy 20 hiányszakmát tartanak nyilván, amelyek megyénként változnak. A férfiak esetében ilyen többek között az ács, a gépi forgácsoló, a hegesztő, az asztalos, a nőknél pedig a női szabó, a logisztikai-, pénzügyi-, számviteli ügyintéző. A technikusok körében a legkeresettebbek a vegyésztechnikusok és a hiányszakmák közé sorolható a szakács is - sorolta.

Szakképzésre jelentkeznétek? Mutatjuk, hol tudtok keresgélni az induló képzések között

Ha nem vettek fel egyetemre, de határozott elképzelésed van arról, hogy mit szeretnél csinálni. Akkor a későbbi terveidhez kapóra jöhet egy szakmát adó képzés elvégzése. Mutatjuk, hogyan kereshettek szakképzéseket. Magyarországon jelenleg a szakképzett munkaerőből van hiány, így sok olyan képzés indul, mely gyorsan szakmát is adhat az ember kezébe.