szerző:
MTI

A 21. századi elvárásoknak megfelelően fejlesztjük az infrastruktúrát, új tartalomra és új módszertanra is szükség van, de talán a legfontosabb a gazdasági szereplők aktív megjelenése a képzésben - mondta a Magyar Időknek Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

©

Pölöskei Gáborné a lap szombati számában megjelent interjúban arról is beszélt, hogy egyre több felnőtt látja a szakképzésben a jövőjét, karrierjét.

Kitért arra is, hogy szélesebb alapokra kell helyezni a képzést, ki kell alakítani azokat a készségeket, képességeket, amelyekre a jövőben szüksége lehet egy diáknak. Mint mondta, emiatt meg kell újítani a tananyagot és az oktatás módszertanát is.

További cél az, hogy a szakoktatók menjenek ki a piaci partnerekhez, és első kézből, akár tanártovábbképzés keretén belül tájékozódjanak arról, hol tartanak a fejlesztések. A gazdaság szereplői pedig képviseltessék magukat az iskolákban, az előadók beszéljenek a legújabb technológiákról, felkészítve a tanulókat a duális képzésre.

Itt a legnépszerűbb ipari OKJ-s képzések listája

Idén is a gépkezelői és a gépészipari tanfolyamok a legkeresettebbek - derül ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból. Ebben az évben a targoncavezető és emelőgépkezelő mellé az ipariolaj- és gáztüzelőberendezés-kezelő képzés is felkerült a legnépszerűbb tanfolyamok listájára. Szilber Erzsébet, a Perfekt Ipari Képzések Központjának vezetője elmondta, hogy 2018-ban kiugróan megnőtt a külszíni bányász és a gát- és csatornaőr képzések iránti érdeklődés.