szerző:
Eduline

Gyorsan elhelyezkednek és jól keresnek – ez jellemző az erősáramú villamosmérnökökre. De milyen feladatokat kell ellátnia azoknak, akik ezt a szakterületet választják? És mennyit lehet keresni pályakezdőként?

©

Az erősáramú villamosmérnök feladatai közé tartozik a villamos gépek, hálózatok, transzformátorok, kapcsolókészülékek, egyéb erősáramú berendezések és rendszerek tervezése, fejlesztése, valamint a villamos energia fejlesztésével és elosztásával, illetve az energiarendszer irányításával, valamint az erőművek üzemeltetésével kapcsolatos problémák megoldása – olvasható az epalya.hu oldalon.

Az erősáramú villamosmérnökök az átlagnál hamarabb találnak munkát és a bérükre sem lehet panasz – aki ilyen területen szeretne elhelyezkedni, annak a villamosmérnöki alapszakot kell elvégeznie. A villamosmérnök szak – emeli ki a Felvi szakismertetője – azok számára jó választás, akik jó matematikai készségekkel rendelkeznek, érdeklődnek a villamosság és a műszaki problémák iránt, ismerik a modern elektronikát, az információs és méréstechnológiákat.

Erősáramú villamosmérnöknek tanulsz?
Pályakezdőként próbálsz érvényesülni a munkaerőpiacon? Most megtalálhatod álmaid munkahelyét. Kattints ide a friss hirdetésekért! 

A képzés hét féléve alatt a hallgatók ugyanis matematikai, fizikai, informatikai ismereteket, villamosipari anyagismereteket, gazdasági és humán ismereteket (például közgazdaságtan, menedzsment és vállalkozás-gazdaságtan, jogi ismeretek), valamint villamosmérnöki szakmai ismereteket (villamosságtan (elektrotechnika, hálózatok és rendszerek), elektronika, digitális technika, programozás, szakmai alapismeretek (híradástechnika, méréstechnika, irányítástechnika, mikroelektronika, elektronikai technológia, villamos energetika), laboratórium) is szereznek.

Ezzel a diplomával már pályakezdőként 300-400 ezer forintot kereshetsz

Az erősáramú villamosmérnökök az átlagnál hamarabb találnak munkát és a bérükre sem lehet panasz. A hiányszakmák száma az utóbbi években egyre csak nő és nő. A legnagyobb cégek már a felsőfokú tanulmányaik alatt ajánlatokkal bombázzák a tehetséges diákokat. Jó hírünk van a villamosmérnök-hallgatók, pályakezdők számára!

A képzést indító felsőoktatási intézmények:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar
Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar
Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar
Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar
Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar
Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar

Mennyit keresnek?

A diplomáspálya-követési rendszer 2017-es adatai alapján a villamosmérnöki alapszak elvégzése után a pályakezdők átlagosan bruttó 370 832 forintos havi bérre számíthatnak – persze az összeg függ az egyetemi tanulmányok idején megszerzett szakmai tapasztalattól is, a nyelvtudástól is.