szerző:
Eduline

Egyre több fiatal jelentkezik OKJ-s, vagyis az Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzésre, tovább növekedett a 15–24 év közötti jelentkezők száma.

©

A társadalombiztosítási ügyintéző- és a bérügyintéző-képzések vonzották a legtöbb jelentkezőt a nők körében, ezt a két szakot egyébként együtt szokták elvégezni a tanulók, mert sok munkahelyen egy emberhez tartozik mindkét terület. A harmadik helyezett a jelentkezések listáján a vállalkozási mérlegképes könyvelő lett, míg a pénzügyi-számviteli ügyintéző negyedikként végzett. A sportedzői képzés ezúttal is előrébb lépett egyet, így került az ötödik helyre - mondta a Magyar Időknek Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője.

Az államháztartási mérlegképes könyvelő a hatodik, az adótanácsadó-képzés a hetedik, míg az IFRS mérlegképeskönyvelő-képzés a nyolcadik. A kilencedik helyen végzett a pénztárkezelő és valutapénztáros OKJ-s képzés, a tavalyi tizedik, az állatgondozó lekerült a listáról, helyét a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző vette át.

A tavalyihoz képest már most magasabb a jelentkezők száma, a tavaly előtti adatokhoz képest pedig jóval magasabb. "A legtöbb jelentkező a 25–34 éves korosztályból kerül ki, de amikor a jelentkezők számának a növekedéséről beszélünk, akkor elsősorban a 18–24 éves korosztályról van szó" - mondta a szakember.

Ingyenes OKJ-s képzésre jelentkeznétek? Itt találjátok a legfontosabb feltételeket

Kihasználnátok a lehetőséget, és állami támogatással végeznétek el két OKJ-s képzést? Érdemes odafigyelni néhány feltételre. Tényleg két OKJ-s képzés elvégzését támogatja az állam? Igen, az első és a második szakképesítés megszerzése ingyenes, de csak az iskolai rendszerű szakképzésben, és csak olyan oktatási intézményben, amely állami támogatásban részesül.