szerző:
Eduline

A magyarországi üzleti mesterképzéseken végzettek évente átlagosan 40 ezer dollárt, vagyis 9,1 millió forintot keresnek - derül ki a Financial Times 2013-as, üzleti képzéseket rangsoroló listájából. Ezzel a sereghajtók között vagyunk. Ez a nap képe.

Nagyobb méretért kattintsatok a képre
©

A rangsor összeállításói a 2010-ben diplomát szerzett hallgatók munkaerő-piaci tapasztalatait vizsgálták: az nézték, hogy mennyit keresnek az üzleti mesterképzésen, illetve az MBA (Master of Business Administration) és Executive MBA képzésen végzettek (utóbbi szakokat általában a cégek közép- és felsővezetői választják).

Az üzleti mesterképzésen diplomázók közül a németek keresnek a legjobban: évente átlagosan 70 ezer dollárt (16 millió forintot), őket a spanyolok és a svájciak követik. Magyarország évi 40 ezer dollárral csak Csehországot és Portugáliát előzi meg.

Az MBA szakon végzettek közül a franciaországi hallgatók vihetik haza a legmagasabb bért: évi 145 ezer dollárt (33 millió forintot), őket Spanyolország követi 144 ezer dollárral (32,8 millió forinttal). Az Executive MBA szakok közül a spanyolországi képzések érik a legtöbb pénzt, évente 174 ezer dollárt (39,7 millió forintot) - a második Nagy-Britannia évi 170 ezer dollárral (38,8 millió forinttal).

Mennyit keresnek, és hány hónap alatt találnak állást a friss diplomások? Cikksorozatunkat itt találjátok, az egyetemekre, főiskolákra lebontott adatokat pedig itt nézhetitek meg.