szerző:
Eduline

Érdemes jól átgondolt pályázatot küldeni egy álláshirdetésre, mert egy HR-esnek átlagosan tizenöt másodperce van egy-egy önéletrajz átfutására. Megmutatjuk, milyen hibák lehetnek végzetesek.

©

Fontos a külalak

Nemcsak az a fontos, hogy egy önéletrajz informatív legyen, de sorsdöntő lehet a külalak is. Törekedjetek arra, hogy a CV-tek már ránézésre is letisztult legyen. Ne használjatok bohókás betűtípust, a tartalom összeállításánál is igyekezzetek minél logikusabban és átláthatóbban összeszedni a legfontosabb adataidat. Így nem fogjátok elrontani az önéletrajzotok.

Ne küldjétek minden állásra ugyanazt az önéletrajzot

A jó CV az álláshirdetésben megjelölt elvárásokra reflektál, mindig az adott cégre és pozícióra kell szabni. Ha például egy amerikai tulajdonú céghez pályáztok, akkor a külföldi gyakorlatot vagy munkatapasztalatot kell hangsúlyozni, akár külön bekezdésben.

Fontos a helyesírás

Hiába lennétek tökéletesek egy munkára képzettségetek és tulajdonságaitok alapján, ha rossz helyesírással adjátok le a jelentkezéseteket, valószínűleg azonnal a kukában landol a jelentkezésetek. Inkább nézessétek át valakivel a pályázatotokat, mielőtt jelentkeztek.

Legyetek képben

Nem érdemes próba-szerencse alapon olyan álláshirdetésre jelentkezni, amelyről a szívetek mélyén ti is tudjátok, hogy nem nektek szól, nem vág a képzettségetekbe. Még ha valamiért meg is kapnátok az állást, nem valószínű, hogy hosszú távon működne a dolog.

Ne hazudjatok

Talán mondanunk sem kell: nem szabad valótlanságot állítani az önéletrajzban. Hamar kiderülhet, ha nem beszélitek a CV-ben feltüntetett nyelvet, vagy gyakornokként, nem pedig alkalmazottként dolgoztatok egy cégnél. Még a hobbiról sem érdemes hazudni, mert előfordulhat, hogy a HR-esnek éppen az a sport a szenvedélye, amit csak azért írtatok bele az önéletrajzba, mert jól hangzik.

Még több hasznos tanácsot találhattok itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!