szerző:
MTI

Az Európai Unió átlagánál nagyobb Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma és a bérköltség növekedése is, mivel a cégek béremeléssel próbálnak alkalmazottakat szerezni - közölte az Eurostat adatai alapján a Világgazdaság csütörtöki számában.

©

Az unióban 1,8, az euróövezetben 1,7, Magyarországon pedig 1,9 százalék volt 2016 utolsó negyedévében a beöltetlen státuszok aránya, míg a munkaerőköltség közösségi átlaga ebben az időszakban nem egészen két százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A lap kiemeli: ez a ráta Magyarországon 6,3 százalékkal ugrott meg, amivel az EU-rangsor ötödik helyét foglalja el Magyarország a két számjegyű bővülést produkáló Románia és Litvánia, valamint a nyolc százalék körüli emelkedést kimutató Lettország és Bulgária mögött.

Itt a lista: ezekkel a diplomákkal lehet a leggyorsabban állást találni

Diplomával egyébként sem kell sokáig böngészni az álláshirdetéseket, de egyes papírokkal szinte azonnal elkelnek a végzettek. A dipomaszerzés után álláskeresőként a piacra kilépőknek átlagosan 3,88 hónapba telik, míg el tudnak helyezkedni - ez derül ki a Frissdiplomás 2015 zárótanulmányból, mely a Diplomás Pályakövetési Rendszerre támaszkodik.

A cikk szerint míg az EU-ban 25 eurós az óránkénti munkaköltség, addig ez Magyarországon 7,5 eurónyi; ennél alacsonyabb összeget csak a bulgáriai, a lettországi, a litvániai és a romániai számok mutatnak.

Ilyen diplomával egyből találsz munkát: de mennyit fogsz keresni?

Több ágazat is szakemberhiánnyal küzd, pedig valahol akár Ma Magyarországon rengeteg ágazatban van hiány megfelelő szakemberekből. Ennek oka lehet, hogy egyszerűen nem termel ki elég munkaerőt az oktatás, de az elvándorlás is okozhatja a tüneteket. A következőkben azt nézzük meg, vajon mely területeken lehet ma szinte egyből állást találni, és diplomával mekkora kezdőfizetésre számíthattok.