szerző:
Eduline

Érezhetően nehezebb lett jogosítványt szerezni a rutin- és a forgalmi vizsga összevonását követően - írja a hir24.hu.

Érezhetően nehezebb lett jogosítványt szerezni a rutin- és a forgalmi vizsga összevonását követően - írja a hir24.hu. Sokak számára az egyik legnehezebb rész a forgalmi vizsga: a legtöbb esetben a vizsgázók elismerik, hogy az első egy-két alkalommal jogosan buktatták meg őket, a harmadik, negyedik alkalomnál viszont már erősen vitatják a buktatás jogosságát, főleg a szubjektív elbírálás alá eső döntéseket kifogásolva.

Pedig egy forgalmi vizsga sikerén nagyon sok minden múlik. Míg a KRESZ-vizsgánál a 4700, elsősegély vizsgánál pedig a 4900 forintos vizsgadíjat kell csupán újra kicsengetni bukás esetén, addig egy sikertelen forgalmi vizsga eredménye egy 11 ezer forintos forgalmi vizsgadíj az oktató óradíjával (2-3000 forint/45 perc) kiegészítve, valamint pótórák (szintén 5-6000 forint/alkalom) vétele, nehogy kiessen a vizsgázó a gyakorlatból.

Ez utóbbit az oktatók általában a megfelelő buzgalommal propagálják, olyan vizsgázót viszont még nem találtunk, aki nyugtát kapott volna a pótórákra befizetett összegről, de a levezetett alkalmakat mindenesetre adminisztrálják. Január óta ráadásul másfél-két hónapot is várni kell, amíg új vizsgaidőpontot kaphat a tanuló.

Összegezve, egy bukott vizsga után az újabb alkalom: 11 000 forint vizsgadíj, 5 pótóra (90 perc) esetén 20-30 ezer forint az oktatónak és 2-3000 forint óradíj a vizsgára. Ez összesen 33 000-44 000 forint pótvizsgánként. Ez 3-4 pótvizsga esetén közel 100-150 ezer forint, és itt még szó sem volt a pályaalkalmassági vizsgáról, amire az ötödik bukás után küldik el a sofőr-jelöltet, ez további 8310 forintba kerül. Miközben az autósiskolák 60-70 ezer forintos tanfolyamárakkal hirdetnek, érdemes ennek az összegnek legalább a duplájával számolni már alaphelyzetben is, hiszen ebben nincsenek benne a vizsgaárak, valamint az elsősegély tanfolyam díja sem.

A rutinvizsgáért már nem kell külön fizetni, azt a jogalkotók eltörölték, a manőverezési követelmények a forgalmi vizsga rendszerébe épültek be január elseje után. A forgalmi vizsga így tíz perccel hosszabb lett, ötven percig tart. Ez pedig növelheti a bukás esélyét, egyes szakemberek szerint ugyanis a legtöbb tanuló a vizsga harmincadik percében bukik meg pszichés terhelés miatt, az új rendszerben viszont majdnem dupla ennyi ideig kell még összpontosítania a vizsgázónak.