szerző:
Eduline

Az MTA vezetését hideg zuhanyként érte a hír.

©

A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen – így kommentálta a Magyar Tudományos Akadémia tudósaiból álló Stádium 28 Kör közleményében, hogy a jövő évi költségvetés az MTA kutatóintézeteinek támogatását elvenné az akadémiától, és az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz utalja.

A Magyar Tudományos Akadémia kiterjedt kutatóintézet hálózatának finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerült a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz - írja a hvg.hu.

A Stádium 28 Kör a történteket így kommentálja: a korábbi hasonló intézkedések ismeretében nem meglepő, de felháborító, hogy a kormány ezt a magyar tudomány teljesítőképességét alapvetően veszélyeztető támadást az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel, ezzel a költségvetési tárgyalások idején eleve védekező helyzetbe hozva az akadémiát.

A közleményben azt követelik, hogy a kutatóintézetek költségvetése maradjon a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezetében.

Mélyen hallgat a magyar delegáció a CEU amerikai kampuszáról

Nem akarják megosztani tapasztalataikat a nyilvánossággal a Közép-európai Egyetem (CEU) New York-i kampuszát meglátogató magyar delegáció tagjai - írja a Népszava. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a múlt héten számolt be arról, hogy a Bard College falain belül kialakított oktatási helyszínt olyan magas rangú magyar tisztviselők szemrevételezték még április 13-án, mint Palkovics László leköszönő oktatási államtitkár, Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár és Kumin Ferenc New York-i főkonzul - írja a lap.