szerző:
MTI

A béremelés mellett az is nagy előrelépés, hogy az ápolók gyakorló ápolóként hamarabb beléphetnek a munkaerőpiacra - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

©

Az egészségügyi szakma presztízsének növelése szempontjából fontos, hogy Magyarország az idén már ápolás és gondozás kategóriában is versenyzőt indított a Lille-ben október 2. és 5. között megrendezett szakmák Európa-bajnokságán - mondta el Páva Hanna, helyettes államtitkár.

Páva Hanna kifejtette, hogy Magyarországon az egészségügyben egyfajta humánerőforrás-krízis van, kevés az utánpótlás, a szakma elöregedik. Különösen igaz ez a szakápolóknál, ahol az 50 év felé közelít az átlagéletkor. Emlékeztetett arra, hogy a már végrehajtott, kétlépcsős béremelés némileg segített mérsékelni a válságot és amennyire a költségvetési források engedik, szeretnék folytatni a béremelést.

Elmondta, hogy a duális képzés bevezetése előtt csak érettségi után lehetett ápolói, ápolói asszisztensi, valamint gyermekápolói végzettséget szerezni, de a 2013-2014-es tanévtől ezek a képzések visszakerültek a középiskolába, és mintegy 900-an már ilyen keretek között kezdték meg tanulmányaikat. Aki érettségi után még egy évet tanul, gyakorló ápoló lehet, ami azonnali elhelyezkedési lehetőséget jelent, vagyis a korábbiakhoz képest előbb tudnak belépni a munkaerő-piacra. A tanulószerződés bevezetése szintén segítség a pálya népszerűsítésében, mivel a kórházakat is érdekeltté tette a tanulók foglalkoztatásában - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!