szerző:
Eduline

"Ha a magyar kormány célja az volt, hogy gátat vessen az itteni munkának, üzenem: nem sikerült" - a Népszava hallgatókat kérdezett a CEU-ügyről.

©

A hét elején a parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit. Erre reagálva a CEU kijelentette, hogy az egyetem teljes mértékben megfelel a magyar hatóságok és New York állam közötti megállapodásban meghatározott, az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenységről szóló követelményeknek. Azóta megszólalt az ügyben az egyetem rektora is, most pedig a hallgatók mondják el véleményüket.

CEU-rektor: nem kérünk különleges jogokat, privilégiumokat

"Arról nem mi tehetünk, hogy amint közel kerülünk a megállapodáshoz, hirtelen megváltoznak a kritériumok" - így reagált a CEU rektora arra, hogy a parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

 

Én szó szerint az életemet köszönhetem a CEU-nak. A szüleim ott ismerkedtek meg - mondta a 19 éves Juliana, amikor a Közép-európai Egyetem ügyével kapcsolatban kérdezte a Népszava.

Nagyon szomorú, hogy ilyen helyzetbe hoznak egy egyetemet. Miközben a fiatalokat próbálják hazacsábítani külföldről, egy olyan intézményt próbálnak ellehetetleníteni, ami épp ide hozza azt a nemzetköziséget, ami sokakat külföldre csábít - mondta egy másik hallgató.

 Én úgy érzékelem, hogy a diákok között is folyamatos párbeszéd zajlik, ám el kell ismerni, valóban van egy kis szakadék a CEU és a többi budapesti egyetem között - erről már Sára, a CEU Közpolitikai iskolájának másodéves hallgatója beszélt. Hangsúlyozta: az egyetem folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeket az apró szakadékokat is áthidalja - eddig egyébként sikerrel. - A CEU nagy nemzetközi támogatást kapott, ez a mai napig töretlen - mondta el a lapnak egy lengyel diák. - Ha a magyar kormány célja az volt, hogy gátat vessen az itteni munkának, üzenem: nem sikerült.

CEU: megfelelnek a feltételeknek, nem kell meghosszabbítani a határidőt

A CEU teljes mértékben megfelel a magyar hatóságok és New York állam közötti megállapodásban meghatározott, az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenységről szóló követelményeknek - írja közleményében az egyetem. Kiemelik: a magyar hatóságok megegyeztek New York állammal a kötendő kétoldalú megállapodás szövegéről. A megállapodástervezet lehetővé tette, hogy a CEU lépéseket tegyen a New York államban folytatott oktatási tevékenység követelményének teljesítésére.