szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium a változtatásokat célzó törvényjavaslattal elismeri, hogy kapkodva, rohamtempóban, a társadalmi egyeztetés és a jogalkotás normáit felrúgva áterőltetett szakképzési törvényt módosítani kell.

Az új szakképzési törvényt - amit tavaly év elején vezettek be - szabályozási pontatlanságok, hiányosságok miatt kell módosítani. Az erről szóló javaslatot a múlt héten nyújtotta be a parlamentnek Palkovics László innovációs miniszter.

A Pedagógusok Szakszervezet szerint a szakképzési törvény és végrehajtási rendelete több ponton nincs összhangban a köznevelési és a felsőoktatási szabályozással, számos esetben fogalmilag zavaros és számos ponton hiányos.  A szakszervezet szerint ezért a törvény több éven át módosításra fog szorulni. A benyújtott törvényjavaslat ezt igazolja és tovább központosít.

A PSZ örül, hogy a törvénymódosítással korrigálni fogják többek között a felnőttoktatásban a diákigazolvány hiányát, hogy a szakképzési tankönyvhiányt mégis orvosolni próbálják.

Ugyanakkor szerintük elfogadhatatlan, hogy további terheket rónak az iskolákra, hogy befagyasztják a nem állami iskolák finanszírozását, és tovább központosítják a döntéseket. Az érdekképviselet szerint az is elfogadhatatlan, hogy a „rövidebb időtartamú szakképzési munkaszerződésekkel csupán el akarják fedni a duális képzés visszaesését”.

A PSZ határozottan tiltakozik amiatt, hogy az értelmetlen átalakítások többletterheit a fogyatkozó oktatók cipelik a hátukon azok helyett, akik a káoszt előidézték – írják közleményükben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!