szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy videó miatt kerültek a hatóságok látókörébe a diákújságnál dolgozók, akik közül most négyet őrizetbe is vettek.

Átkutatta az orosz rendőrség egy független diáklap, a 2017-ben diákok és egyetemi hallgatók által Moszkvában alapított DOXA szerkesztőségének irodáját szerdán.

A DOXA a jelentés szerint eredetileg diákszervezetként alakult a moszkvai gazdasági főiskolán, alapvetően a diákélet kérdéseivel, a felsőoktatással, politikával és tudománnyal foglalkozik. Az orosz hatóságok azonban 2019-ben vonták meg a DOXA diákszervezeti státuszát, miután támogatásukról biztosítottak olyan diákokat, akik ellenzéki tüntetéseken vettek részt, és akiket ezért el is tanácsoltak egyetemről.

A DOXA közlése szerint újságírói egy olyan videó miatt kerültek a hatóságok látókörébe, amelyben illegálisnak nevezték a Navalnijt támogató diákok elbocsátását az egyetemekről. A lap hozzátette, hogy az orosz médiafelügyelet kérésére levették a felvételt honlapjukról, bár nem értettek egyet ezzel az intézkedéssel.

„Az újságírói közösséget az utóbbi időben ért nyomásgyakorlás példa nélküli, de ettől még nem hagyunk fel tevékenységünkkel. Továbbra is tudósítani fogunk a fiatalok számára fontos ügyekről, és megvédjük jogaikat” – közölte a DOXA.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!