szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerdán és csütörtökön megérkeznek az általános ösztöndíj-utalások a szakképzésbe járó, elsőéves fiatalok számláira - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a technikumban tanulók 8050 forintot, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 100 forintot kapnak havonta, amíg ágazati alapoktatásban vesznek részt. A két iskolatípusba járó diákok ösztöndíja között azért van különbség, mert a technikumban ez a fajta képzés két évig, a szakképző intézményben egy évig tart.

Általános ösztöndíjra 67 934-en jogosultak, közülük 61 414-en kaphatták meg, a többieknek még nincs megfelelő számlaszámuk - mondta az államtitkár. Hozzátette: ez semmiféle hátrányt nem okoz nekik azon túl, hogy később jutnak hozzá az összeghez. Kiemelte: ha elvégzik a szükséges adminisztratív munkát, novemberi hóközi utalással hozzá is juthatnak az ösztöndíjukhoz.

Az államtitkár ismertette, hogy a 2020. szeptemberétől felmenő rendszerben bevezetett általános ösztöndíj csak egy része annak a támogatásrendszernek, amelyben a szakképzést választó diákok részesülhetnek. A kormány arra törekszik, hogy minden tanulónak biztosítsa az ösztöndíjat, azonban fontos szempont az is, hogy ezek a juttatások a későbbiekben függjenek a tanulmányi eredményektől is - mondta Schanda Tamás. Hozzátette: ennek megfelelően a következő tanulmányi szakaszban, a szakirányú oktatásban az ösztöndíj mértéke az alapozó képzést követően a tanulmányi eredményektől függően elérheti a havi 56 350 forintot, a duális képzésben pedig munkabért kapnak a fiatalok.

Mindezeken túl, a tanulmányok lezárása után a fiatalok megkaphatják az egyszeri pályakezdési juttatást is, ha sikeresen befejezték a képzést és szakmát szereztek - mondta. Ezeket a változtatásokat felmenő rendszerben vezetik be, azaz egyelőre a most elsős évfolyamra vonatkoznak, de nem maradnak támogatás nélkül azok sem, akik korábban kezdték meg a tanulmányaikat. Az új szakképzési ösztöndíjak mellett kifutó jelleggel még a Szabóky-ösztöndíj és a szakképzési HÍD-program ösztöndíjasai, 16 696 fiatal, továbbra is kapják a juttatásukat - fűzte hozzá.

Már rengetegszer írtunk róla, hogy idén szeptembertől a szakképzési rendszer teljesen átalakult, és több olyan szabály lépett életbe, amely korábban nem létezett. Az átalakítással kapcsolatos leggyakrabban ismételt kérdéseket és válaszokat ebben a cikkben összegeztük.

Örülhetnek az egyetemisták: három évvel ezelőtti árakon lehet lakást bérelni Budapesten

Persze nem csak a fővárosban, hanem országszerte 6,4 százalékkal csökkent a kiadó lakások bérleti díja augusztusban az egy évvel korábbihoz képest a KSH és az Ingatlan.com lakbérindexe szerint.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!