szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tisztában van azzal, hogy a járvány okozta válsághelyzetben nehéz minden szempontból jó döntéseket hozni, azonban mégis kételyeket ébreszt bennük, hogy az érettségiről kormány-, a szakmai vizsgákról csak miniszteri szintű döntés született.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, bár szigorú óvintézkedések mellett, de májusban megtartják a szakmai vizsgákat az iskolai rendszerű szakképzésben. Viszont az érettségihez hasonlóan, idén elmaradnak a szóbelik, vagyis a szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban letehető komplex szakmai vizsgákat kizárólag írásbeli és gyakorlati vizsgák formájában szervezik meg. Erről a döntésről a napokban egy miniszteri határozat is született.

Az intézkedések egy része valóban segíti a tanulmányok lezárását, amit a tanulók szempontjából üdvözöl a PSZ, ugyanakkor még a csökkentett létszámú vizsgabizottságokat is az iskoláknak kell felkérnie. Ezzel az állam kivonul a vizsgabizottságokból, igaz, ezt az új szakképzési törvénnyel egyébként is meg fogja tenni a jövőben – olvasható a legfrissebb közleményükben.

A PSZ szerint bár a katasztrófavédelemről szóló törvény módosítása ad egy nagyon általános felhatalmazást az Innovációs Technológiai Minisztériumnak (ITM) arra, hogy veszélyhelyzetben egyedi határozatban rendelkezzen a szakképző intézmények működéséről, amibe vélhetően a vizsgákat is beleértik, mégis kételyeket ébreszt, hogy az érettségiről kormány-, a szakmai vizsgákról csak miniszteri szintű döntés született.

A szakszervezet az iskolák véleményét is kikérte, ezek alapján pedig kiderült, hogy leginkább az ágazati szabályok hiányoznak a miniszteri határozatból. Jelentős eltérések vannak ugyanis egy fodrász, egy pincér, egy ápoló vizsgakörülményei, feltételei között, ezért ennek gyors, előzetes egyeztetését a PSZ nem mellőzte volna. Az iskolák jelzései alapján nagyon eltérnek az álláspontok arról, milyen vizsgarészekkel, mikor, hogyan lenne szabad szakmai vizsgát szervezni.

Ilyenek lesznek a nappalis szakmai vizsgák: infók és szabályok

Mi lesz az nappali rendszerű OKJ-s és a szakképzés vizsgáival? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!