szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ingyenes OKJ-s képzésre jelentkeznétek? A döntés előtt érdemes tisztában lenni azzal, pontosan milyen képzések elvégzését finanszírozza az állam.

A szakképzési rendszer több formában ad lehetőséget a szakmát tanulóknak az oklevelek megszerzésére:

• a közoktatás részét képező iskolai rendszerű szakképzés,
• az iskolarendszeren kívüli szakképzés keretei között.

Megkülönböztetünk tanfolyamokat és iskolarendszerű képzéseket. A tanfolyamokért fizetni kell, a tandíjat a képzést szervező iskola határozza meg. Ezeknek a tanfolyamoknak az előnye, hogy rövidebbek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik a munkaidőhöz.

Az iskolarendszerű képzések indulhatnak nappali, esti vagy levelező rendszerben – államilag támogatott formában kizárólag iskolarendszerű képzéseket lehet végezni. Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák indítják, illetve néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket.

Az Országos Képzési Jegyzék, vagyis az OKJ teljes és hatályos listáját innen tölthetitek le.

Szívesen tanulnátok szakmát, de nem tudjátok, pontosan hogyan is működik az OKJ-s rendszer? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos kérdést, amire érdemes tudni a választ, mielőtt belekezdenétek. Itt pedig azokat a képzéseket nézhetitek meg, amiket idén ingyenesen végezhettek el.

OKJ-s képzésben tanulnátok? Mutatjuk, milyen iskolai végzettség kell hozzájuk

Gondolkoztok egy OKJ-s képzés elkezdésén, de nem tudjátok, hogy az iskolai végzettségetekkel milyen lehetőségeitek vannak? Megmutatjuk, milyen számokat kell figyelnetek és mit jelentenek pontosan.