szerző:
Eduline

Ápolás, valamint nemzetközi szociális munka és szociális gazdaság szakon mesterképzés indul ősszel a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán (DE-EK); az új szakokról ma tartottak sajtótájékoztatót Nyíregyházán.

Fábián Gergely dékánhelyettes elmondta: míg előbbi mesterszakot az intézmény önállóan indítja el, addig a nemzetközi Sowosec (Social Work And Social Economy) mesterképzés kilenc európai felsőoktatási intézmény együttműködésében valósulhat meg. A szociális munka és gazdasági képzésben négy félév alatt lehet elérni az okleveles gazdasági szakértői szakképzettséget, amelyet elsősorban társadalom-, gazdaság- és egészségtudományi, valamint pedagógusképzési területen diplomát szerzettek számára hirdetnek meg - ismertette a dékánhelyettes.

A Sowosec-programban részt vevő svájci, német, francia, szlovák, cseh, osztrák, lengyel és román egyetemek a közösen kidolgozott tanterv alapján egyforma elméleti és gyakorlati tantárgyakat oktatnak.  

Fábián Gergely kiemelte: a képzés egy közös diplomával zárul, melyet a résztvevő országok egyetemei elfogadnak, így az itthon másoddiplomázók akár külföldön is elhelyezkedhetnek a szociális munkaterületen. A programot az Európai Unió támogatja, a közös tananyag, illetve a tantárgyak tematikájának kidolgozására 200 ezer eurót biztosított Brüsszel a kar számára.


mti