szerző:
Eduline

Lényegében bármelyik középiskolai történelmi atlaszt lehet használni az idei őszi és a 2018-as tavaszi érettségin - legalábbis ez derül ki abból a jogszabálymódosításból, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

©

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, megjelent az a régóta várt a jogszabálymódosítás, amely kimondja: az idei őszi és a 2018-as tavaszi érettségin a tanulók nemcsak az állami kiadó által kifejlesztett, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó – és több szakmai szervezet, pedagógus által kritizált – középiskolai történelmi atlaszt használhatják, hanem a régebbi kiadásúakat is.

A jogszabály azonban megengedőbb, mint korábban - az idei tavaszi érettségi vizsgákon csak a 2015/2016-os tankönyvjegyzéken szereplő történelmi atlaszokat lehetett használni, ez pedig sok középiskolában zavart okozott, sok diák nem kapott pontos információt arról, hogy az éveken át használt atlaszát beviheti-e az írásbelire.

3. § A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak

- olvasható a jogszabályban. "A rendelet tehát megengedőbb, mint korábban, ebben a tanévben lényegében bármilyen atlaszt lehet használni, ami az iskolában van" - hívta fel a figyelmet a Történelemtanárok Egylete, amely többször kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), még az őszi érettségi előtt tisztázza, pontosan milyen atlaszokat használhatnak a történelemérettségin a diákok, és milyeneket nem.

Legkevésbé a diákok számítanak - miért volt zűrzavar a történelmi atlaszok miatt az érettségin?

"Az oktatási kormányzatnak a kiadók több évtizede használt kiadványai elleni harcában szemmel láthatólag a legkevésbé a diákok számítanak" - nyilatkozta az eduline-nak Hidas Gábor, a Cartographia Tankönykiadó Kft. társadalomtudományi szakértője arról, hogy több iskola történelemérettségijén zavart okozott a történelmi atlaszok körüli mizéria.

Emelt szintű történelem érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű történelem érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés