szerző:
Eduline

Szerdán több tízezren érettségiznek történelemből közép- és emelt szinten, az eduline-on pedig ismét megtaláljátok a legfrissebb infókat, folyamatosan beszámolunk a feladatokról, tanárokat és érettségizőket kérdezünk a tesztről, az írásbeli után pedig jövünk a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal. A történelem érettségi nap támogatását köszönjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának!

16:26
A "metróügy" folytatása

Több helyen tényleg később kezdték a töriérettségit a 3-as metró leállása miatt

Egyes vizsgaközpontokban a 3-as metró leállása miatt később kezdődött az emelt szintű történelemérettségi - közölte az Oktatási Hivatal. Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerda reggel nem járt a 3-as metró a Deák Ferenc tér és az Árpád híd között, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán azt közölte, a járműhiba elhárításáig buszok szállítják az utasokat ezen a szakaszon.Körbekérdeztünk a Budapest belvárosában lévő gimnáziumokban, mindenki beért-e a közép- és emelt szintű töriérettségire.

15:48

Legkevésbé a diákok számítanak - miért volt zűrzavar a történelmi atlaszok miatt az érettségin?

"Az oktatási kormányzatnak a kiadók több évtizede használt kiadványai elleni harcában szemmel láthatólag a legkevésbé a diákok számítanak" - nyilatkozta az eduline-nak Hidas Gábor, a Cartographia Tankönykiadó Kft. társadalomtudományi szakértője arról, hogy több iskola történelemérettségijén zavart okozott a történelmi atlaszok körüli mizéria.

14:44

Az Oktatási Hivatal szerda délután az MTI kérdésére közölte: emelt szinten egyes helyeken később kezdődtek a vizsgák a 3-as metró leállása miatt. Máshol a vizsgák rendben megkezdődtek, a vizsgahelyszínekről egyéb észrevételt, bejelentést nem kaptak - olvasható a közleményben. Korábbi cikkünket a témában itt találjátok.

14:11
Itt olvashattok az emelt érettségi részleteiről:

 

Nem volt benne a hivatalos tananyagban az emelt szintű érettségi kérdése

Meglepő módon nem nagyon hasonlított történelem érettségire, inkább valami irodalom és szövegértés kombinációjára - meséli nekünk Dénes Amanda Vanessza, aki idén emelt szinten érettségizett történelemből. Kérdeztek benne körülbelül két évszámot és három törvényt. A feladatok nagyrésze tényleg konkrétan szövegértésre volt kiélezve. Mondták is, hogy erre lesz, de arra nem számítottam, hogy ilyen mértékben.

13:11
A megoldások tudatában szavazz: milyen volt a feladatsor?

 

Milyen volt a töriérettségi? Szavazz!

Ma is segítünk eldönteni a vitát.

13:00
A középszintű töriérettségi nem hivatalos megoldásának első része már olvasható.

 

Itt van a töriérettségi első részének megoldása: rövid feladatok

Megérkeztek a szaktanár által készített, nem hivatalos megoldások a mai középszintű töriérettségi első részéhez. A történelem érettségi nap támogatását köszönjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának! Az első szaktanári véleményt itt olvashatjátok. A töriérettségi napját itt követhetitek percről percre. A megoldások második részét itt találjátok.

12:37
Már tényleg nem kell sokat várni, és nálunk találjátok a középszintű megoldásokat.

11:59
Egy perc, és vége...

... az emelt szintű töriérettséginek is. Várjuk a véleményeteket az [email protected]

11:31
Amíg várunk a megoldásokra, itt egy kis olvasnivaló:

Visszaütött az érettségi feladat: zseniális motivációs levelet kapott a BKK

A WMN cikkében olvasható az a motivációs levél - pontosabban antimotivációs levél -, amit az idei középszintű magyarérettségi feladatán felbuzdulva írtak a BKK-nak, miután ma reggel leállt a hármas metró, némi idegeskedést csempészve az érettségizők reggelébe.

11:07
Könnyű volt? Nehéz?

A nap vitája az eduline-on. Szavazzatok!

Milyen volt a töriérettségi? Szavazz!

Ma is segítünk eldönteni a vitát.

11:00 
Vége a középszintű érettséginek

Hogy sikerült? Az [email protected]-ra várjuk az élménybeszámolókat.

10:43
Van, aki már végzett...

... és meg is osztotta velünk tapasztalatait. Itt:

 

Eddig a legkönnyebb volt! - megjöttek az első vélemények a töriérettségiről

Bár a középszintű töriérettségi háromórás, vagyis a vizsgázók 11 óráig kaptak időt a feladatok megoldására, néhányan már végeztek, és megosztották velünk a véleményüket. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Julius Caesarral kezdődik az idei középszintű töriérettségi első, rövid válaszokat igénylő feladatrésze. Kaptak a vizsgázók kérdést a középkori városokkal és Hunyadi Mátyás uralkodásával kapcsolatban is.

10:11
Még 49 perc, és vége

A vizsga után jövünk a nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásokkal!

10:05
Ömlenek a kommentek

Ömlenek a kommentek, kiverte a biztosítékot a szülőknél és a diákoknál a 3-as metró leállása

Rengeteg komment érkezett cikkünkhöz, amelyben arról számoltunk be, hogy a 3-as metró leállása miatt több gimnáziumnak kreatív megoldást kellett bevetnie azért, hogy egy-két érettségiző időben beérjen az írásbelire. A kommentek közül válogattunk.

9:52

Azt is megtudhattuk, hogy közel 70 ezren vizsgáznak töriből

Középszinten 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten 112 helyszínen 5655 diák - írja az MTI.

9:35
Ilyenek a témakörök a töriérettségi második részében

Az ókori görög hitvilágról, a második világháborúról, a tatárjárásról és a nehéziparról is kaptak esszéfeladatot a diákok a középszintű történelemérettségi második részében. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

9:29
Így kezdték a töriérettségit a diákok

Friss fotók: így futottak neki a harmadik vizsganapnak az érettségizők

Kezdetét vette az érettségi legfontosabb hetének harmadik vizsganapja. Ma a történelemvizsgával kell megküzdeniük az érettségizőknek. Itt találtok minden fontos információt a történelemérettségivel kapcsolatban, percről percre követhetitek velünk a történéseket. Itt megtaláljátok, hogy milyen témaköröket kaptak a diákok az érettségi első részében. Nehézkesen indult néhány érettségiző napja Budapesten, de megoldódott a 3-as metró okozta fennakadás is, amiről már korábban beszámoltunk.

9:03
Hibás feladat a matekérettségin

Hibás feladat a matekérettségin: az Oktatási Hivatal szerint nem okozott gondot

Valóban hibás volt az angol nyelvű matematikaérettségi egyik feladata. Tegnap már beszámoltunk róla, hogy a matematikából középszinten, angolul érettségizők egyik feladata hibás volt.Az Oktatási Hivatal sajtóközleményben reagált az esetre: A 2017.

8:52
Megvan az első szaktanári vélemény a töriérettségiről

Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint korrekt, jól megszerkesztett feladatlapot kaptak a diákok a középszintű érettségi első részében. A feladat összeállítói láthatóan igyekeztek, hogy minden terület helyet kapjon a lapon, és ez sikerült is: van politikatörténet, gazdaság, demográfia és kultúra is - mondta a szaktanár.

Szaktanár: nem okozhat gondot a diákoknak a középszintű töriérettségi

A feladatlap első részét jól állították össze, minden terület megtalálható benne. Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint korrekt, jól megszerkesztett feladatlapot kaptak a diákok a középszintű érettségi első részében. A feladat összeállítói láthatóan igyekeztek, hogy minden terület helyet kapjon a lapon, és ez sikerült is: van politikatörténet, gazdaság, demográfia és kultúra is - mondta a szaktanár.

8:45
Újra jár a 3-as metró

Ezt közölte a BKK Facebook-oldalán.

8:33
Itt vannak a középszintű töriérettségi első részének témái

Horthy-idézet, határon túli magyarok és a magyarországi cigányság is téma a mai középszintű töriérettségi első feladatlapján. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

8:18

Leállt a metró: van olyan érettségiző, akit robogóval vitt be az iskolába a tanára

Több diák késett a szerda reggeli történelemérettségiről a 3-as metró leállása miatt - volt olyan érettségiző, akiért robogóval ment az egyik tanár, egy másik tanuló tanárai tanácsára taxival ment az iskolába.

8:05

Az Eötvös József Gimnázium az eduline-nal azt közölte, egy diákjuk a metró leállása miatt 8 óráig nem ért be.

8:00
Megkezdődött!

Reméljük, a budapesti érettségizők is beértek a vizsgára.

7:55
Még öt perc a vizsgáig

Reggel 8-kor kezdődik történelemből az írásbeli, a vizsga után jövünk a nem hivatalos megoldásokkal!

7:44
Itt vannak a részletek

 

Bajban sok érettségiző, leállt a metró

A 3-as metró nem sokkal 7 után leállt. Olvasónk szerint kétségbeesett diákok rohangálnak a 3-as metró vonalán, miután az a töriérettségi napján nem sokkal 7 óra után leállt. A BKK Facebook-oldala szerint pótlóbuszok járnak a szakaszon. Ha elkéstek, akkor sincs nagy gáz, pótlóvizsgát lehet tenni. (A fenti fotó egy korábbi leállás alkalmával készült.)

7:41
Mi történik, ha a 3-as metró miatt elkéstek az érettségiről?

Ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról fel nem róható okból elkésik, távol marad, a megkezdett vizsgáról engedéllyel eltávozik mielőtt a válaszadást befejezné, az adott vizsgatárgyból pótló vizsgát tehet - ez áll az érettségi vizsgákat szabályozó kormányrendeletben.

Ilyen esetben - az igazgató döntése alapján - a vizsgázó még aznap pótlóvizsgát tehet.

Ha a vizsgázó felróható okból marad távol, vagy késik el, akkor már csak javítóvizsga tehető az erre kijelölt időpontban.

Mivel a késés indokát az igazgató bírálja el, nagyban megkönnyíthateitek a dolgát, ha késés esetén a közlekedési társaságtól igazolást kértek.

7:39
Baj van

Füstöl a 3-as metró, leszállították az utasokat. Egyik - most érettségiző - olvasónk ezt írta:

30 perc és érettségi, a metrók nem járnak. Nekem még egyszerű a dolgom, a nyugatitól kell sétálnom a dózsáig. Az utcán több öltönyös diák fejvesztve, könnyes szemmel rohangál tehetetlenségében. Középszinten még hagyján elnézik a késést, de aki emeltezik azt pontban fél 8-ra várják. Szánalmas hogy egy ekkora baklövést megengdnek maguknak a BKV-sok...

7:00
Egy órátok van még a vizsgáig

Izgulni szabad, pánikolni nem!

6:55
Milyen esszéfeladatok lesznek?

A feladatsor kétféle típusú kifejtendő feladatot tartalmaz, rövid feladatot (amelyet kb. 100-130 szóban, kb. 12-16 soros szövegben kell megoldani), valamint hosszú feladatot (amelyet kb. 210-260 szóban, kb. 26-32 soros szövegben kell megoldani).

A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) tartalmaz.

A vizsgázónak a négy feladatból kettőt kell választania:
- egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két feladat közül;
- egyet a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül;

Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia. Ha a vizsgázó által választott rövid esszé az 1849 utáni korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszéjének az 1849 előtti korszakokra kell vonatkoznia.

6:35
Milyen rövid feladatok lesznek középszinten?

Mind a 12 feladat valamely forrás (szöveg, kép, diagram stb.) feldolgozását, értelmezését várja el a vizsgázóktól.

Példák a lehetséges feladattípusokra:
1. Információkeresés források (szöveges, képi) segítségével
2. Források alapján egyszerű következtetések megfogalmazása
3. Különböző típusú (szöveges, képi, diagram) forrásból származó információk összevetése
4. Megadott szempontok szerinti fogalmak gyűjtése forrásokból
5. Fogalmak azonosítása, hozzárendelése egy korhoz vagy egy államhoz
6. Térképekről információk gyűjtése
7. Térképek alapján egyszerű következtetések megfogalmazása
8. Helyszínek azonosítása térképatlasz segítségével
9. Célok és következmények megkülönböztetése
10. Ok-okozati összefüggés felismerése, megkülönböztetése
11. Következtetések megfogalmazása események, folyamatok, jelenségek, döntések következményeiről
12. Komplex forráselemző feladat

6:20
Milyen atlaszt lehet bevinni a vizsgára?

Sokan kérdeztétek, itt a válasz:

 

Milyen töriatlaszt használhattok holnap? Pórul járhattok, ha rossz példányt visztek a vizsgára

Kicsit megtévesztő lehet a rendelet, sokan pórul járhatnak, ha nem figyelnek. Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet 3. §-a szerint „a 2016/2017. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és -kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2015/2016.

6:00
Milyen témák lesznek a középszintű érettségin?

Az írásbeli feladatsort kb. 60%-ban a magyar, kb. 40%-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat kb. 50 %-a az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. A feladatsor egészében az alábbi arányok érvényesülnek:

Politika-, esemény-, állam, jog- és intézménytörténet kb. 40 %
Társadalom-, életmód-, mentalitás- és művelődéstörténet, munkaügyi alapismeretek kb. 25 %
Gazdaság-, technikatörténet és a környezeti kultúra története, pénzügyi és gazdasági ismeretek kb. 25 %
Eszme- és vallástörténet kb. 10 %.

5:45
Egy utolsó tanács vizsga előtt: mindent kétszer olvassatok el!

"A leggyakoribb hiba, hogy sokszor félreértelmezik a feladatokat. Mindent legalább kétszer át kell olvasni. Meg kell érteni, hogy a feladat konkrétan mire kérdez rá. Mondok egy esszépéldát: volt egy feladat, amely a Szent István korabeli vármegyerendszer kiépítésére kérdezett rá, arról kellett tehát fókuszáltan írni, de a diák elkezdte kifejteni az egyházzal kapcsolatos politikát, ami egy teljesen más területe a témának" - mondta korábban az Edulina-nak Nasli Ádám, a Studium Generale történelem szekciójának vezetője. Ha az segít, húzzátok alá a feladat utasításában a legfontosabb elemeket, így végig szem előtt lesznek, és garantáltan nem csúszik félre az esszé.

©

5:30
Mit találtok az Eduline-on?

Mindent, ami érettségi. Velünk egész nap követhetitek a híreket, beszámolunk a rendkívüli eseményekről, a feladatsorok témáiról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. És ami a legfontosabb: rögtön a vizsga után megtaláljátok a középszintű érettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását. Kövessetek minket a Facebookon is!

Emelt szintű történelem érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű történelem érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés