szerző:
Eduline

Kevés volt az idő a magyarérettségi első részére, voltak, akik nem értek a végére, mert a szövegértési feladatok megoldásával sok idő elment - mondta az Eduline által megkérdezett szaktanárt.

©

„A diákjaim azt mondták, hogy nagyon húzós volt a magyarérettségi első része, az idővel nagyon jól kellett gazdálkodni, vannak, akik nem értek a végére, mert a szövegértési feladatok megoldásával elszöszöltek, ugyanis nagyon sok kérdés vonatkozott a szöveg egészére, ha jó megoldást akart egy diák, akkor újra és újra el kellett olvasnia a szöveget” – mondta az Eduline kérdésére Csókásné Gémesi Ildikó szakgimnáziumi szaktanár, aki szerint sok diák megijedt a szövegértési feladatsor alapjául szolgáló könyvismertető tudományos kifejezéseitől, „hiába volt lábjegyzetben a fogalmak magyarázata”.

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

A magyartanár tanítványai az érvelést és a gyakorlati szöveg alkotásáról szóló feladatot nem találták nehéznek. „Inkább a hivatalos levelet választották, mert azt könnyű volt jól megoldani, hiszen a hivatalos levélnek vannak formai szabályai” – tette hozzá.

Csókásné Gémesi Ildikó szerint a középszintű magyarérettségi második, műelemzési feladatokat tartalmazó részében „a diákok furcsának, szokatlannak érezték a Balázs Béla-mesét, mert nem egy klasszikus novellával találkoztak, nem egy Kosztolányival vagy egy mai novellával”. „Lehet, hogy azokban az iskolákban, ahol a meseirodalom tétel, vagy jobban kidolgozták az irodalom határterületeit, azoknak a diákoknak jobban ment ez a téma” – magyarázta.

A szaktanárhoz érkezett visszajelzések szerint az összehasonlító elemzést kevesen választották, „de akik ezt írták, nem találták nehéznek, nyilván azért, mert a szerzők ismertek, József Attilával és Szabó Lőrinccel is magas óraszámban foglalkoznak. A vers szövege sem volt nehéz, nem volt feloldhatatlan, fiatal generációról van szó mindkét versben, ez a téma közelebb áll hozzájuk”.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból.

Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők.

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében.

Az érvelés és a hivatalos levél írása sem okozhat gondot a magyarból középszinten vizsgázóknak.

József Attila- és Szabó Lőrinc-verset is kellett elemezni a magyarérettségin.