szerző:
Eduline

Pénteken hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási pótfelvételi ponthatárait, akkor dől el, hogy ki került be az általa megjelölt képzésre.

©

A pótfelvételin azok adhattak be kérelmet, akiket a rendes eljárásban nem vettek fel sehová, vagy akik korábban nem jelentkeztek egyetemre, főiskolára. Jelentkezni az e-felvételi rendszerében lehetett, egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére. A pótfelvételi keretében kizárólag önköltséges képzések indultak, ez alól kivétel volt az ápolás mesterképzési szak három felsőoktatási intézményben, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes képzései.

A pótfelvételi ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 26-án meghatározottaknál, ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették, illetve a jogszabályi minimumnál (alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280 pont, felsőoktatási szakképzésen 240 pont, mesterképzésen 50 pont), amennyiben a képzést az általános eljárásban nem hirdették meg.

A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban.

Jönnek a pótfelvételi ponthatárai - kövessétek velünk!
Az eduline idén is beszámol a pótfelvételi ponthatárairól, megnézzük, milyen teljesítmény kellett a legnépszerűbb képzésekhez, melyek a legmagasabb ponthatárok, és hol húztak meglepő limitet. A 2017-es pótfelvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Az idén az általános felvételi eljárásban jelentkező 105 868 fiatalból 72 641-en nyertek felvételt - mondta el korábban Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár.

Horváth Zita közlése szerint állami ösztöndíjas formában 55 733-an, önköltséges formában 16 908-an tanulhatnak majd. Alapképzésben 47 684 diák, osztatlan képzésben 7462 hallgató, mesterképzésben 11 540 kezdheti meg tanulmányait. Felsőfokú szakképzésre 5955-en kerültek be. Nappali rendszerben több mint 51 ezren, levelezőn több mint 20 ezren tanulhatnak.

Az összes jelentkező közül első helyre 51 százalék nyert felvételt, összesen a jelentkezők 68,8 százaléka bekerült valamely felsőoktatási intézménybe. Alap- és osztatlan képzésben gazdaságtudományokra 17,1 százalék, műszaki területre 15,4 százalék, pedagógusképzésre 13 százalék került be, amelyet az informatikai, bölcsész-, orvos- és jogi képzés követ - ismertette.

Öt hiba, amit minden (de tényleg minden) egyetemista elkövet az első évben

Gondolkoztatok már azon, hogy szeptemberben az egyetemen milyen feladatok várnak majd rátok? Összeszedtünk pár tipikus hibát, amit az elsőévesek elkövetnek. 1. Vesztek fel órát reggel 8-ra vagy péntekre. Ez a legnagyobb hibák egyike, hiszen korán kell kelni, ami az egyetemi létforma mellett nagyon nehéz lehet (és ugyanez a helyzet a pénteki órákkal is).