szerző:
Eduline

2013 óta újra jelentkezhettek osztatlan tanárszakokra - összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a képzésekről.

Milyen osztatlan tanárszakokra jelentkezhettek?

Az osztatlan tanárképzésnek három fajtája van: a közismereti, a művészeti és a szakmai. A közismereti tanárképzésen két szakot (tanítandó tárgyat) kell választanotok, például magyar-történelem, matematika-fizika stb.

Hány éves a közismereti tanárképzés?

Ha általános iskolában szeretnétek tanítani, 4+1 évig, ha pedig középiskolában, 5+1 évig kell egyetemre járnotok - a plusz egy év a szakmai gyakorlatot jelenti. Azoknak a szakoknak az esetében, amelyek 4+1 és 5+1 éves rendszerben is indulnak, a közös, hároméves alapozó szakasz után kell döntenetek, hogy melyik irányba mentek tovább. Arra is van lehetőségetek, hogy az egyik tanári szakot általános iskolai, a másikat pedig középiskolai tanárszakként végezzétek el.

©

Van kivétel?

Igen: a nyelvi szakokat csak 5+1 éves formában végezhetitek el, az erkölcstan- és etikatanári, a hon- és népismerettanári, az ének-zene tanári és a természetismeret-környezettan tanári képzések viszont csak 4+1 éves rendszerben indulnak. A filozófiatanár és művészettörténet-tanár szakokra csak akkor jelentkezhettek, ha már elvégeztétek a szakterület mesterszakját.

Fontos: az osztatlan tanárképzések mellett egy "hagyományos" alapszak elvégzése után egy ideig még tanári mesterképzésre is jelentkezhettek, illetve egy 2 féléves képzés után tanári szakképzettséget szerezhettek akkor is, ha nem tanári mesterképzésen diplomáztatok.

Hogyan párosíthatjátok a szakokat?

A kétszakos osztatlan képzésben nem választhattok két bármilyen tárgyat: például ha két nyelvi szakot szeretnétek választani, az egyiknek mindenképpen az angolnak vagy a németnek kell lennie. A szabályokat itt nézhetitek meg.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Így kell kitölteni a 2015-ös elektronikus jelentkezési lapot

Mi a helyzet a szakmai tanárképzéssel?

A szakmai képzés a közismeretihez hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy itt minden szak 4+1 éves formában indul.

Alkalmassági vizsgát is tartanak?

Tavasszal részt kell vennetek egy pályaalkalmassági vizsgálaton - ha ezen nem feleltek meg, nem kerülhettek be a kiválasztott szakra. A részleteket itt találjátok.

Mi az a Klebelsberg-ösztöndíj?

Ez egy támogatás, amelyre minden év szeptemberében pályázhatnak az osztatlan tanárszakosok, miután elkezdték az egyetemet. Tavaly az ösztöndíj összege havi 25-75 ezer forint volt: "cserébe" vállalnotok kell, hogy a diplomázás után állami köznevelési intézményben dolgoztok, legalább annyi ideig, amíg a támogatást kaptátok. Az ösztöndíjjal kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!