szerző:
Eduline

Milyen részekből áll a szóbeli olaszérettségi? Itt találjátok a legfontosabb infókat.

©

Három egységből áll, melyeket megelőz egy bemelegítő társalgás, aminél még nincsen értékelés. Aztán következik a társalgás (10 pont), majd szerepjáték vagy vita (10 pont) és harmadikként az önálló témakifejtés (10 pont) rész. A maximálisan elérhető 30 ponton túl 3 pont kapható még a beszédtempóért, kiejtésért és hanglejtésért.

Mit érdemes tudni erről a három egységről?

A társalgási egységben a vizsgázó kap néhány előre megtervezett (a húzott feladatlapon is szereplő) kérdést, ezeket kell megválaszolnia, a második részben egy vitában kell részt vennie a vizsgáztatóval egy témával kapcsolatban, ez ellen vagy mellette kell érvelnie a vizsgázónak. Az utolsó, harmadik részben pedig egy adott témáról kell a véleményét megfogalmaznia a vizsgázónak vizuális segédanyagok (képek, rajzok) segítségével.

Hogyan zajlik a szóbeli vizsga?

A vizsgázó húz egy tételt, ami már tartalmazza az összes feladatrészt. Felkészülési idő nincs, azonban a feladatok végiggondolásához körülbelül fél percet adnak. A tájékoztató szerint mindez 15 perc alatt lezajlik.

A 2018-as érettségiről szóló, folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Filmről és a bolygó megmentéséről is kaptak feladatot az idei olaszérettségin a diákok

Ma reggel az olaszérettségivel zárul az idei szezon. A diákok négy szöveget kaptak az írásbeli első, szövegértési feladatsorában. Egy filmről és a bolygó megmentéséről is olvashatnak a vizsgázók idei olaszérettségin. A diákoknak négy részből álló írásbelire összesen 180 percük van.