szerző:
Eduline

Hány pont jár a 2017-es felvételin a nyelvvizsgáért? Miért nem éri meg - pontszámítási szempontból - egyszerre emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát tenni? Itt vannak a részletek.

Hány pont jár
a nyelvvizsgáért?

A B2-es, komplex (régi nevén középfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 28, a C1-es, komplex (régi nevén felsőfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 40 pont jár a 2017-es felvételin, a szabályok nem változtak.

Két középfokúm van, az egyik angolból,
a másik németből. Így 56 pontot kapok?

Sajnos nem. A nyelvtudásért maximum 40 többletpontot kaphatnak a felvételizők, bármennyi nyelvvizsgájuk is van. Két B2-es nyelvvizsgáért például 28+28 pont járna, de az 56 helyett csak 40 számít be többletpontként.

©

Angolból van egy közép- és egy felsőfokúm is.
Hány pont jár érte?

Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért jár többletpont. A felsőfokúval megszerzed a maximális 40 pontot.

Ha csak szóbelim/írásbelim van,
azért nem kapok többletpontot?

Csak azok a felvételizők kapják meg a 28, illetve a 40 pontot a szóbeli vagy az írásbeli rész teljesítéséért, akik igazoltan sajátos nevelési igényük miatt nem tudják megszerezni a komplex B2-es vagy C1-es nyelvvizsgát.

Márciusban fogok nyelvizsgázni angolból. Arra gondoltam, angolból emelt szintű érettségit is teszek.

Jó ötlet, ha olyan szakra felvételizel, amelyen angolból az emelt szintű érettségi kötelező vagy választható. Pontszámítási szempontból viszont nem feltétlenül jó a döntésed: a szabályok szerint azok a jelentkezők, akik ugyanabból a nyelvből nyelvvizsgát és emelt szintű érettségit is tesznek, csak az emelt szintű érettségiért kapnak pluszpontot, egészen pontosan 50-et.