szerző:
Eduline

Mit tanulnak a szabadbölcsészek, az andragógia szakosok vagy a műszaki menedzserek? Új cikksorozatunkban a legkacifántosabb nevű alapképzéseket mutatjuk be. Második rész: műszaki menedzser.

"Műszaki menedzser" és "gazdálkodási mérnöki" végzettség. Amilyen furcsán hangzanak elsőre ezek az elnevezések, annyira beszédesek is egyben. A műszaki menedzser alapszakot egyértelműen nem sem a műszaki, sem a gazdasági képzések közé sorolni - ez a képzés ugyanis ezeknek a kombinációja.

A szak célja az, hogy olyan szakembereket képezzen, akik műszaki és gazdasági folyamatokat tudnak menedzselni, és akiktől nem teljesen idegenek a műszaki, informatikai ismeretek sem. Mivel mindkét tudományágba belekóstolhattok, ezért ez a szak azoknak is jó alternatívát jelent, akik még nem tudják eldönteni, milyen irányban szeretnének továbbtanulni.

A képzést 2014-ben tizenhat intézmény indítja el, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem békéscsabai és gödöllői kampusza is. A felvételi pontokat a matematika, valamint egy választott természettudományi vagy gazdasági, szakmai tantárgy érettségi eredményéből számolják.

©

Elhelyezkedés diploma után

A diplomáspálya-követő rendszer 2010 óta gyűjt adatokat különböző szakon végzettekről. A műszaki menedzser szakos diplomások valóban a műszaki gyártás és az értékesítés területén tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni. Pár példa a megjelölt pozíciók közül: építőipari termékmenedzser, gyártáselőkészítő, gyártástámogató mérnök, beszállítói minőségbiztosítási mérnök, regionális IT-menedzser.

A pályakövetési rendszer adatai szerint a friss diplomások átlagos nettó fizetése havi 154 ezer forint. Mennyit lehet majd keresni a tíz legnépszerűbb szakkal? Itt vannak az adatok.

Továbbtanulási lehetőségek

Kézenfekvő folytatása a szaknak az azonos nevű mesterképzés, de Master of Business Administration (MBA) szakra is bemenetelt biztosíthat. Kreditelismeréssel különböző mérnöki (például faipari vagy könnyűipari mérnöki, gépészeti modellezés) és logisztikai (katonai logisztika, logisztikai menedzsment) is elérhetőek. A mesterszakkeresőben megnézhetitek a teljes listát.

Mit tanulnak a szabadbölcsész szakosok? Cikksorozatunk első részét itt olvashatjátok el.

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

Mesterszakos pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Így kell használni az e-felvételit - lépésről lépésre

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!