szerző:
Eduline

Már nincs sok hátra a matekérettségi napjáig: mit nézzetek át, hogyan készüljetek az utolsó napokban, hogy jól sikerüljön az írásbeli? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a Studium Generale szakértőjének segítségével.

©

Mi van akkor, ha már nagyon kevés az idő?

Vannak olyan érettségizők, aki az utolsó pillanatban döbbennek rá a helyzet súlyára és állnak neki tanulni - magyarázza az Eduline-nak Hulej Ákos, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője. "Ha már nagyon kevés idő van az érettségiig, és nincs lehetőség a feladatok begyakorlására vagy végigcsinálására, akkor az is szokott segíteni, ha valaki csak az adott témakörök és típusfeladatok megoldásait nézi át. Persze ez nem olyan, mintha meg is oldotta volna őket, de ha már felismeri, hogy mikor melyik azonosság vagy képlet kell, az is fél siker" - magyarázza.

Itt találjátok a középszintű matekérettségi, itt pedig az emelt szintű matekérettségi hivatalos megoldását.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a matekérettségiről.

Alapvetően korrekt feladatokat kaptak az érettségizők matekból.

Ilyen témakörökről kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Viszont ez önmagában nem elég...

Ahhoz, hogy a helyes képleteket megtaláljátok és mindig tisztában legyetek az adott feladat elvárásaival, nem árt ismerni a függvénytáblázatot sem. Sok időt spórolhattok, ha tudjátok, hogy melyik téma és képlet hol található a függvénytáblában, hogy az érettségin ne a lapozgatással menjen el az idő.

Ha valaki ismeri a feladatokat és a függvénytábla felépítését, középszinten az első rész teljesíthető a függvénytábla használatával, illetve a második részhez is ott van a tudnivalók nagy százaléka - mondja Hulej Ákos.

Arról, hogy a függvénytáblázatot miként lehet helyesen használni, és pontosan milyen feladatoknál érdemes, bővebben itt olvashattok.

Így készülhettek fel a matekérettségire: itt az összes téma, ami előforulhat az írásbelin

Ha úgy érzitek, hogy szükségetek van még némi gyakorlásra az érettségi előtt, kövessétek matekérettségi-felkészítő sorozatunkat: a Studium Generale és az Eduline segítségével újabb témakört ismételhettek át. Itt az összes téma, ami előfordulhat az érettségin. A Studium Generale, a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos előkészítőjének oldalán témakörök szerint találjátok meg az elmúlt évek matekérettségi feladatsorait.

Milyen témaköröket kell mindenképp átnézni?

A valószínűsé számítást nagyon szokták szeretni mind közép-, mind emelt szinten - mondja Hulej Ákos. Ezen felül jellemzően mindig van geometriai feladat, de síkgeometria vagy térgeometria is gyakran szokott lenni az írásbelin.

Ha a síkban vagy a térben nem tudtok elképzelni egy-egy ábrát vagy testet, nyugodtan kezdjetek el rajzolni, vázlatokat készíteni vagy akár hajtogatni is. Ha magatoknak vázoljátok fel a kérdéseket, akkor könnyebben megérthetitek az összegfüggéseket is. Amit mindenképpen nézzetek át, az a szórás képlete, mert ha esetleg az érettségin egy statisztikai feladatnál megnézitek a függvénytáblát, de előtte nem tanulmányoztátok, akkor megeshet, hogy csak betűket és jeleket láttok majd, amit nem biztos, hogy használni is tudtok.

Ezen felül fontos, hogy ismerjétek a feladatlapok felépítését is. Biztos, hogy minden feladattípusra találtok példát az elmúlt évek kérdései között, illetve ha célzottan egy-egy tematikára készülnétek, akkor itt megtaláljátok az témakörökre bontott feladatsorokat és megoldásokat.

Milyen függvénytáblázatot használhattok?

Egyidejűleg akár többféle függvénytáblázatot is használhattok, azonban mindenki vigyen saját példányt, a vizsga alatt egymás között nem cserélhetitek ki a függvénytáblázatokat. Ezen felül nagyon fontos, hogy mielőtt beültök az érettségire, nézzétek át a kötetet, nincs-e benne elfelejtett dolgozat, jegyzet vagy papírcetli, mert ezeket a vizsga előtt szigorúan ellenőrzik, és ha a dolgozat írása közben ilyeneket találnak benne, akkor annak komoly következményei is lehetnek.

Ha írtatok bele, ábrákat rajzoltatok, esetleg jegyzeteket készítettetek vagy magyarázatot hagytatok benne, akkor inkább még most kérjetek kölcsön olyan könyvet, amely teljesen üres.

Arról, hogy milyen lesz az idei matekérettségi és hogy milyen feladatokra készülhettek, arról mindent elolvashattok itt.

4-est, 5-öst szeretnék a matek érettségin!

Online képzés célja: Sikeres középszintű matematika érettségi | | Általános- és középiskola , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés