szerző:
Eduline

Előre nem szóltak neki, meglepetésként érte Albert Fruzsina szociológust, hogy az Embert barátjáról. A barátság szociológiája című könyve a magyar nyelv és irodalom érettségi főszereplője lett.

©

Az ország közel 100 ezer érettségiző diákja hétfőn a könyvről készült recenzión bizonyíthatta szövegértési képességeit - írja a 24.hu. A kevesebb mint háromoldalas szöveg alapján többek között arra a kérdésre kellett megtalálniuk a választ, hogy miért volt szükség a barátságkutatás elindítására.

Egy sor ember került elő hirtelen a múltból, tanítványok, régi barátok, egyetemi évfolyamtársak. Először a recenzió készítője, Szvetelszky Zsuzsa szólt, mert egy tanárismerőse kifényképezte a tételt, aztán mások is jelentkeztek, hogy tanároktól kaptak az infót arról, hogy a könyvünk bekerült az érettségibe – mesélte a szociológus, aki szerint saját régi, perifériára szorult barátságainak is jót tett az érettségi tétellé válás.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A könyv egy 30 éves egyetemi barátság egyik terméke. A témaválasztás a Közgazdasági Egyetem legendás tanszékvezetője, Andorka Rudolf egyik szemináriumi feladatának köszönhető. A „hány barátja van Önnek?” kérdésből szakdolgozat lett, mielőtt megírták a filozófiai alapokra helyezett könyvet.

Azt nem tudom, hogy a diákok a vizsga alatt mennyire érezhették át a lényegét, de talán ők is megértettek valamit a fontosságából - tette hozzá.

Itt van a magyarérettségi megoldása: szövegértési feladatsor

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.