szerző:
Eduline

Egy tudományos-ismeretterjesztő szöveget, egy Montaigne-részletet, egy Petőfi-, valamint egy Ady Endre- és egy József Attila-verset kaptak a diákok az októberi, középszintű magyarérettségin.

©

Kedden többek között a matematikavizsgával folytatódik a 2014-es őszi érettségi, szerdán pedig történelemből vizsgáznak a diákok. Idén összesen 8102-en vizsgáznak: az őszi érettségiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

Ilyen volt a középszintű érettségi

A középszintű feladatsor szövegértés részében (40 pont) a vizsgázóknak Fónagy Zoltán tudományos-ismeretterjesztő írásával kapcsolatban kellett kérdésekre válaszolniuk, a téma a hagyományos társadalmak életritmusa és időbeosztása volt. A feladatsorokat és a hivatalos megoldásokat innen tölthetitek le.

A szövegalkotás feladatnál (60 pont) a diákok három lehetőség közül választhattak. Az első szöveg egy 16. századi Montaigne-részlet volt a barátság és a szerelem különbségéről - a vizsgázóknak legalább 3-4 epikai vagy drámai mű példái alapján kellett érvelni Montaigne állítása ellen vagy mellett. Azoknak, akik a verselemzést választották, Petőfi Sándor A puszta, télen című művéről kellett írniuk, a harmadik feladatban pedig Ady Endre és József Attila egy-egy versét kellett összehasonlítani.

A szövegalkotási feladatban 20-20 pont jár a tartalmi minőségért, a szerkezetért és felépítésért, illetve a nyelvi minőségért. A helyesírási hibákért összesen 15, a csúnya írásképért három pontot vonhatnak le a javítók.

Az emelt szintű vizsga

Az emelt szintű magyarérettségin a nyelvi-műveltségi feladatsor (40 pont) Radnóti Miklós Száll a tavasz... című verséről szólt. Ezután a diákoknak Arany János A lepke című versét kellett elemezniük (25 pont), majd pedig egy, az (ön)életrajzok népszerűségéről szóló részletre kellett reflektálniuk (20 pont).

A gyakorlati írásbeliség részben egy hivatalos levél megfogalmazása volt a feladat (15 pont), amelyben a diák engedélyt kér az igazgatótól egy italoskartondoboz-gyűjtés és a hozzá kapcsolódó kampány megszervezésére. A középszintű vizsgához hasonlóan helyesírási hibákkal 15, a csúnya íráskép miatt pedig három pontot lehetett veszíteni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!