szerző:
Eduline

Lassan jön az érettségi szezon második felvonása: a szóbeli. A diákoknak középszinten magyarból, történelemből, angolból, emelt szinten pedig matematikából is szóbeli vizsgát kell tenniük (és persze az ötödik, választott tárgyból is). Kezdjük a magyarral.

©

Változások a szóbeliben

Igazán nagy változásokkal az idei szóbeli érettségin nem fogtok találkozni. Ami új lehet, hogy az anyanyelvi részben két korábbi témakör összevonásával új témakör jött létre Ember és nyelvhasználat néven. Az irodalmi témakörök megnevezésénél pedig idén az irodalmi művek állnak a középpontban. Ami még változás, hogy a regionális és interkulturális témakör része lett a határon túli magyar irodalom is.

Középszint

A középszintű magyarérettségi tételsora iskolánként és pedagógusonként változhat, a középszinten érettségiző diákok így tanáruktól kapják meg tételsorukat. Azonban a megyei kormányhivatalok által szervezett középszintű szóbelin központi a feladatsor, amelyet itt találtok meg.

A középszintű magyarérettségi szóbeli része nagyjából 15 perc, ennyi idő alatt 50 pontot szerezhettek. A szóbelin a diák egy magyar nyelvi és egy irodalmi tételt húz.

Ha láthatóan nem tudjátok a tételt, és nem tudjátok az anyag legalább egy részét elmondani, a vizsgaelnök új tételt húzathat veletek - ha ezt a második tételt tökéletesen elmondjátok, akkor is csak a pontszám felét kaphatjátok meg.

Emelt szint

Emelt szinten az Oktatási Hivatal által meghatározott egységes tételsort kell használni.

Az emelt szintű szóbeli 20 perces, egy magyar nyelvi és egy irodalmi tételet kell elmondani. Erre, a középszinthez hasonlóan, 50 pontot kaphattok. Ezen belül az irodalom felelet tartalmi minőségéért 25 pont, a magyar nyelv felelet tartalmi minőségéért 10 pont, a két felelet nyelvi minőségéért együtt 15 pont jár.

Értékelés

Közép- és emelt szinten is ugyanolyan szempontok alapján értékelik a feleletet.

Tartalmi minőség (irodalomból összesen 25 pont; magyar nyelvből összesen 10 pont)

– Irodalmi, nyelvi, kulturális tájékozottság
– Tárgyi tudás
– Szövegismeret, szövegértés
– Feladatmegoldó képesség
– Gondolatgazdagság
– Önálló vélemény
– A feladat kifejtettsége

Nyelvi minőség (15 pont)

– Rendszerezés, lényegkiemelés
– Logikus gondolatmenet
– Világos, tagolt szöveg- és mondatszerkesztés
– Megfelelő szókincs, szóhasználat
– Érthető előadásmód

Legális puskák

Közép- és emelt szinten is a vizsgáztató intézmény biztosítja az irodalmi műveket tartalmazó szöveggyűjteményt, kötetet vagy a feladatok kidolgozásával összefüggő más nyomtatott anyagot.

Segítség a készülésben

Az Ingyen Könyv appjával több mint 700 magyar nyelvű könyvet érhettek el (androidos telefonra innen, iPhone-ra innen tölthetitek le), a kötelező irodalmat pedig a Magyar Elektronikus Könyvtár alkalmazásával szerezhetitek meg, ahonnan körülbelül 25 magyar és világirodalmi művet tölthettek le ingyen hangoskönyv és e-book formájában. Így nem kell folyamatosan a könyvtárba szaladgálnotok, ha otthon nem találjátok valamelyik szükséges olvasmányt.

A Magyar Elektronikus Könyvtár oldala is hasznos lehet, ahol szintén minden irodalmi anyagot megtaláltok elektronikus formában.

A tételek kidolgozásához és megtanulásához rengeteg anyagot találhattok Puska.hu oldalunkon, illetve a Webuni különböző kurzusai között is érdemes böngésznetek.

Így lehet egy nap alatt felkészülni a szóbeli érettségire

Egy nap persze túl sok mindenre nem elég, de ha ügyesen osztjátok be az időtöket, nem stresszeltek, és nem engeditek, hogy bármi is elvonja a figyelmeteket, akár több tucat tételt is átismételhettek. Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik. Készítsetek tanulási tervet Még akkor is készítsetek tanulási tervet, ha csak egy napotok maradt a felkészülésre.

.