szerző:
Eduline

A szövegértési feladatsor alapjául szolgáló interjú témája nagyon közel az érettségizőkhöz, az értelmezésével nem lesznek problémák - mondta az eduline-nak a középszintű magyarérettségi első részéről egy középiskolai szaktanár. Az egyik rövid szövegalkotási feladat már nagyobb kihívást jelent a vizsgázóknak.

©

Itt találjátok a középszintű és az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldását.

Ahogy arról az eduline elsőként beszámolt, Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin.

A középszintű magyarérettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását itt nézhetitek meg: szövegértés 1. rész, szövegértés 2. rész, érvelés-gyakorlati szövegalkotás, elemzés.

Itt az első infó a magyarérettségiről: Petőfiről kaptak szöveget a diákok

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin. A középszinten érettségizők magyarérettségi első részében Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. Ezután tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban.

A középszinten vizsgázó diákoknak a szövegértési és a szövegalkotási feladatok megoldására összesen 90 percük van. A szövegértési teszt megoldása után két feladat közül kell választaniuk: vagy egy érvelést, vagy pedig egy hétköznapi, gyakorlati szöveget kell írniuk 100-120 szó terejedelemben.

Nem lesz gond a szövegértéssel

A Petőfiről szóló interjú témája közel áll a vizsgázókhoz, így sem a téma, sem a megfogalmazás, a nyelvezet sem okozhat különösebb nehézséget - legfeljebb a szöveg műfaja, az interjú zavarhat meg néhány diákot. A feladattípusok is olyanok, mint az előző években, nagy meglepetés tehát nincs.

Az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül a szaktanár szerint a legtöbb diák valószínűleg a motivációs levél írását választotta, a magyartanárok ugyanis számítottak arra, hogy ez a műfaj előfordulhat a középszintű írásbelin, így annak szerkezeti, nyelvi szempontjait valószínűleg mindenhol átvették a diákokkal.

Az érvelés témája a humor emberi viselkedésben betöltött szerepe - a szaktanár szerint ez sem nehéz feladat, de aki ötöst szeretne szerezni, annak sokféle szempontra ki kell térnie.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok, a vizsga után jövünk a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal!