szerző:
Eduline

Indul a legnehezebb (és egyben legizgalmasabb) érettségi hét. Kövessétek folyamatosan frissülő tudósításunkat, az írásbeli után jövünk a középszintű teszt nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásával.

Itt találjátok a középszintű és az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldását.

16:42
Fontos kérdés

Segítség, elkéstem az érettségiről! Mi a teendő?

Mi a teendő, ha elkéstek az érettségiről? Ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról fel nem róható okból elkésik, távol marad, a megkezdett vizsgáról engedéllyel eltávozik mielőtt a válaszadást befejezné, az adott vizsgatárgyból pótló vizsgát tehet - ez áll az érettségi vizsgákat szabályozó kormányrendeletben. Ilyen esetben - az igazgató döntése alapján - a vizsgázó még aznap pótlóvizsgát tehet.

16:20
Milyen a pontozás a középszintű magyarérettségin?

Érettségizők, figyelem! Ilyenek a pontozási szabályok a középszintű magyarérettségin

Sokan kérdeztétek, úgyhogy összefoglaltuk egy cikkben, milyenek a pontozási szabályok a középszintű magyarérettségin. A szövegértési feladatsor megoldásával maximum 40 pontot szerezhettetek, míg az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás (a kettő közül csak egyet kellett választani és kidolgozni) mindössze 10 pontot. A középszintű magyarérettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását itt nézhetitek meg: szövegértés 1.

15:20
Mit gondolnak a tanárok a középszintű magyarérettségiről?

"Egy lépés előre, egy lépés hátra, egyik szemem sír, másik nevet" - ezt mondta az idei középszintű magyarérettségi feladatsoráról Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Gémesi Ildikó szaktanácsadó szerint a gyakorlati szövegalkotás a diákok többségének valószínűleg nem okozott nehézséget, az érvelést választóknak nehezebb dolguk volt. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Középszintű irodalom szóbeli érettségi felkészítő - online képzés és tanfolyam - eduline.hu

Online képzés célja: Az online érettségi felkészítő tanfolyamot kifejezetten a 2016-os középszintű irodalom szóbeli vizsgájára készített...

14:52
Kevés volt az idő az első feladatsor megoldására a diákok szerint:

Nagyon nehéz volt - sok érettségizőn kifogott a szövegértési feladatsor

Azt kértük olvasóinktól, hogy írjanak nekünk pár sort a mai magyarérettségiről. A legtöbb levélből az érződik, hogy hiába örültek meg elsőre Petőfi Sándor neve hallatán, a szöveghez kapcsolódó szövegértési feladatot nagyon nehéznek találták. A szövegértési feladatsor nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását itt nézhetitek meg: első rész, második rész.

14:28 - Az első szaktanári vélemény is megérkezett:

Itt olvashatjátok is.

13:28
Itt van a többi megoldás

A szövegértési  feladatsor második része

Szövegalkotási feladat megoldási javaslata (érvelés és gyakorlati szövegalkotás)

Műelemzés - megoldási javaslatok

12:55 - Hurrá, itt vannak a megoldások!

A nem hivatalos megoldások első részét már olvashatjátok is, méghozzá itt.

12:34

Már tényleg nem kell sokat várni, és jövünk a nem hivatalos megoldásokkal középszinten.

12:22

Többen is arra panaszkodnak, hogy középszinten a szövegértés nehéz volt. Rajtatok is kifogott?

12:06

Végeztetek már? Milyen volt, hogy sikerült? Történt bármi váratlan? Meglepődtetek? Sírtok vagy nevettek? Küldjetek élménybeszámolót az [email protected] címre! Köszönjük!

11:57

13 óra környékén elsőként mi jövünk a nem hivatalos megoldásokkal. Maradjatok velünk!

11:48

 

Indokolatlan jelestől védené kamerákkal az érettségizőket a szülői szervezet

Gyakorlatilag minden létező vizsgát kamerákkal rögzítene az MSZOE. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) közleményében azt írja, "az iskolai szülői közösségek joga és kötelessége őrködni az érettségi vizsga tisztasága felett, és fellépni szabálytalanságokkal szemben, amelyet akár a tanulók, akár a pedagógusok követnek el".

10:48

Nem az idei érettségin van először a Petőfi, Radnóti, József Attila hármas

A 2014-es középszintű magyarérettségi feladatsorában is egyszerre tűnt fel a három ismert költő neve. A diákok számára akkor és most is megnyugatótan hathatott ez a triumvirátus, hisz három olyan alkotóról beszélünk, akiknek a műveit minden iskolában, több tanórán keresztül tanítják. Ráadásul akkor és most is olyan ismert műveket kaptak a diákok, amik nem csak az iskolapadból lehetnek ismerősek számukra.

10:41

A szaktanár szerint nehezebb a novella elemzése

Az eduline által megkérdezett szaktanár a Kosztolányi-novella elemzését tartja nehezebb feladatnak, ezt a jó elemzési képességekkel rendelkező tanulók tudják igényesen, jól megoldani, a novella jelentésszintje ugyanis többsíkú. A diákok általában a novellalemezést várják, hiszen a klasszikus novellában van egy cselekmény, ami jó kapaszkodó, Kosztolányi novellája azonban nem ilyen. A Radnóti- és József Attila-költemény összehasonlító elemzése könnyebb feladat, Radnóti verse általános iskolai anyag, egy klasszikus és jól értelmezhető mű, ahogy József Attila verse is.

10:23
Korán kezdődött ez a nap

A tanárok számára az érettségi vizsga már jóval 8 óra előtt megkezdődött, amikor elhozták a feladatlapokat a polgármesteri hivatalból. Koncz Levente, az Óbudai Árpád Gimnázium igazgatóhelyettese annak kapcsán beszélt erről az M1 aktuális csatornán, hogy hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák.

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy reggel 6 órára mentek a kerületi polgármesteri hivatalba a feladatlapokért. Biztonsági okokból a "nagy tantárgyak" esetén mindig csak a vizsga napjának reggelén kapják meg a feladatlapokat - tette hozzá, megjegyezve, hogy a feladatlapokat tartalmazó csomagokat fél 8-kor bonthatta fel az iskola igazgatója.

10:15
Ezt a helyesírási tesztet ki kell próbálni!

Az idei magyarérettségin már az új helyesírási szabályok ismeretét ellenőrzik a javítók. Jó néhány szabály változott - ezt a tesztet már azok szerint állítottuk össze. Vigyázat: nem lesz könnyű!

 

Tíz szó, amit sokan nem tudnak helyesen leírni - teszteld a helyesírásodat

Sok pontot veszíthettek az érettségin helyesírási hibák miatt - de nem csak ezért érdemes időről időre átismételni a fontosabb helyesírási szabályokat. Pláne, hogy új helyesírási szabályzat - szám szerint a 12. - jelent meg nemrég. Teszteljétek tudásotokat ezzel a kvízzel: összesen tíz szó helyes alakját kell megadnotok.

10:02

Megvannak a középszintű magyarérettségi elemzési feladatai!

Jó hír az érettségizőknek: Kosztolányi, József Attila, Radnóti a magyarérettségin

Egy Kosztolányi Dezső-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költeményt kaptak a középszintű magyarérettség második részében a diákok. A középszintű magyarérettségi második része két műértemező szövegalkotási feladatot tartalmaz, a diákoknak 150 perc alatt kell írniuk egy 400-800 szavas esszét.

9:56
Hány pontot lehet veszíteni a helyesírási hibákkal?

Nyolc pontot. Korábban 15 pont múlt azon, tudnak-e helyesen írni az érettségizők, így nem csoda, hogy sokan felemelték a szavukat a változtatás ellen. Pedig helyesen írni jó - többek között azért, hogy ne fussunk bele ilyen hibákba:

©

9:35
Gyakorlati szövegalkotás: mire kell figyelni?

Ha valaki az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül az utóbbit választja, akkor vagy hivatalos levelet, vagy valamilyen publicisztikai műfajú szöveget kell írnia. A hivatalos levélnek nagyon pontos formai, szerkezeti szabályai vannak (hova kerül a címzett, a feladó, milyen elemeknek kell mindenképpen szerepelniük stb.), ha az érettségizők ezeket a szabályokat elsajátítják, az alapján létre tudják hozni a szöveget, de a publicisztikai műfajoknak (riport, interjú, kritika stb.) is megvannak a sajátosságaik, ezeket meg kell tanulni, és a szöveget ezeknek megfelelően felépíteni.

9:11
Hányan vizsgáznak ma magyarból?

Magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1 167 helyszínen 71 954 vizsgázó, emelt szinten 47 helyszínen 1 718 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

9:04
Ezt az interjút érdemes elolvasni

Irodalomtanításról, a kortárs irodalom szerepéről, diákokról és tanárokról:

„Nem hiszek abban, hogy minden osztályban ugyanazt kell tanítani"

Miért van helye a kortárs irodalomnak már a kilencedikes irodalomórákon is? Mit olvasnak szívesen a tizenévesek? Ady vagy inkább Kosztolányi a nagy kedvenc a "kötelezők" közül? Mennyi idő alatt lehet ráébreszteni a diákokat arra, hogy a kreativitás menő? Szabó Rolanddal, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyartanárával beszélgettünk.

8:54
Itt van az első szaktanári vélemény

Megvan, melyik szövegalkotási feladatot választják majd a diákok az érettségin

A szövegértési feladatsor alapjául szolgáló interjú témája nagyon közel az érettségizőkhöz, az értelmezésével nem lesznek problémák - mondta az eduline-nak a középszintű magyarérettségi első részéről egy középiskolai szaktanár. Az egyik rövid szövegalkotási feladat már nagyobb kihívást jelent a vizsgázóknak.

8:39
Milyenek a pontozási szabályok középszinten?

A középszintű írásbeli egy 90, illetve egy 150 perces részből áll. Az első feladatlap egy szövegértési tesztet, valamint egy szövegalkotási feladatot tartalmaz (érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás, a kettő közül választhatnak a diákok), a második pedig egy műértelmező szövegalkotási feladatot (pontosabban kettőt, amelyek szintén választhatnak az érettségizők).

A szövegértési feladatsor megoldásával maximum 50, a műelemzéssel legfeljebb 40 pontot szerezhetnek az érettségizők. A helyesírásra 8, az írásképre pedig 2 pontot adhatnak a javító tanárok, így jön ki az összesen 100 pont.

Az emelt szintű írásbeli szintén egy 90 és egy 150 perces etapból áll, és a pontozás is a középszinthez hasonló. Az első részben szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort kapnak a diákok, a másodikban pedig szövegalkotási feladatokat (műértelmező és reflektáló).

8:21
Megvannak az első infók a középszintű magyarérettségiről!

Itt az első infó a magyarérettségiről: Petőfiről kaptak szöveget a diákok

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin. A középszinten érettségizők magyarérettségi első részében Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. Ezután tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban.

8:00
Elkezdődött!

Pontban reggel nyolckor megkezdődött a közép- és az emelt szintű magyarérettségi, több mint hetvenezer diák vizsgázik ma irodalomból. A vizsgák után jövünk a nem hivatalos, szaktanárok által kidolgozott megoldásokkal!

7:54
Indul a visszaszámlálás

Az érettségizők már kikapcsolták a telefonjukat, úgyhogy kedves szülők, nagyszülők, testvérek, barátok: indul a visszaszámlálás!

Jó hír: semmilyen nagyobb balesetről, vasúti vagy közúti problémáról nem kaptunk hírt, ezek szerint aki időben elindult, probléma nélkül beérhetett a középiskolájába.

7:48
Süt a nap, nincs hideg

Ilyen csodálatos időben érettségizhetnek a diákok magyarból - egyedül az ország keleti felén érettségizők számíthatnak arra, hogy az írásbeli közben leszakad az ég - derül ki az Időkép radarvideójából.

©
7:38
Reméljük, már mindenki a helyszínen van

Senki nem araszol a dugóban, vár a buszra, rohan az iskola felé. Pontban nyolc órakor kezdődik az érettségi.

7:25
Egy utolsó tanács vizsgázóknak


Figyeljetek oda arra, mit kér tőletek a feladat utasítása, olvassátok el kétszer, és húzzátok alá a legfontosabb elemeket az utasításban. Ha például egy szövegértési feladat idézetet kér tőletek, akkor nem jó, ha a saját szavaitokkal fogalmazzátok meg a választ. Talán még fontosabb az érvelés/gyakorlati szövegalkotás, valamint az elemző feladat leírásának értelmezése - az utasítás mindig megad olyan szempontokat, amelyeket használnotok kell.

6:55
Picit több, mint egy óra múlva kezdődik az érettségi...

... izgulni lehet, pánikolni nem!

6:40
Hányan érettségiznek májusban?

Az Oktatási Hivatal adatai szerint az érettségizők összesen 399 300 vizsgát tesznek majd le, ebből 41 000 emelt szintű, 358 300 középszintű. Összesen - beleszámítva az idegen nyelvű tárgyakat is -  175 vizsgatárgyból lesz középszintű, 94 vizsgatárgyból emelt szintű érettségi.

Összesen 108 500-an izgulhatnak egy vagy több érettségi vizsga miatt, közülük 73 ezren végzős középiskolások.

6:20
A nagy kérdés: novella lesz?

Bár a középszinten érettségizők általában arra számítanak, hogy az írásbelin az egyik esszéfeladat egy novellához kapcsolódik majd, ez korántsem biztos. Vajon idén novellát kapnak a diákok?

6:00
Változtak a középszintű magyarérettségi szabályai: ilyen lesz az idei írásbeli

A középszinten érettségizőknek továbbra is meg kell oldaniuk egy szövegértési feladatsort - a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, 700-1000 szavas, valamivel rövidebb, mint az előző években.

Az írásbeli első részére azonban az eddigi 60 helyett 90 percet kapnak a diákok, a szövegértési feladatsort ugyanis két szövegalkotási feladat követi. A vizsgázóknak az "érvelés" és a "köznapi szövegalkotás" közül kell választaniuk, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveg megírásával.

©

A második rész két műértelmező szövegalkotási feladatot tartalmaz: 150 perc alatt kell írni egy 400-800 szavas esszét. A diákok döntik el, hogy vagy egy megadott művet elemeznek a feladat szempontjainak megfelelően, vagy két megadott művet hasonlítanak össze a feladat utasításai alapján.

5:45
Nem csak magyarból van ma érettségi...

... hanem magyarból is. Félretéve a viccet, ma a legtöbben magyar nyelvből és irodalomból érettségiznek, mellettük azonban minden évben akad jó néhány olyan érettségiző, aki magyarból mint idegen nyelvből vizsgázik.

5:30
Mit találtok az Eduline-on?

Mindent, ami érettségi. Velünk egész nap követhetitek a híreket, beszámolunk a rendkívüli eseményekről, a feladatsorok témáiról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. És ami a legfontosabb: rögtön a vizsga után megtaláljátok a középszintű érettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását. Kövessetek minket a Facebookon is!