szerző:
Eduline

Ma kiderül, hányan kezdik meg idén szeptemberben tanulmányaikat valamelyik felsőoktatási intézményben, hiszen kihirdetik a 2018-as pótfelvételi ponthatárokat.

©

Azoknak sem kell azonban elkeseredniük, akiknek nem sikerült a felvételi: érdemes rugalmas időbeosztásban végezhető, a munkáltatók körében is népszerű OKJ-s képzést választaniuk.

Ma újra izgulhatnak a felvételizők, akiket első körben nem vettek fel, és ismét beadták jelentkezésüket a pótfelvételi keretében. A jelentkezők már csak egy helyet jelölhettek meg, és a meghirdetett szakok nagy része önköltséges volt. Tavaly 7364 diák pótfelvételizett, közülük 5118 diákot vettek fel, 5029-et fizetős helyre, 89-et pedig államilag támogatottra. A 2017-es pótfelvételin a gazdálkodási és menedzsment szak volt a legnépszerűbb, ide került be a legtöbb felvételiző is. Kérdés, hogy idén miként alakulnak ezek a számok.

Azoknak, akiknek nem sikerült idén bejutniuk a felsőoktatásba, érdemes elvégezniük egy OKJ-s képzést, hiszen annak számos konkrét karrierelőnye lehet. Ráadásul sok terület közül választhatnak a jelentkezők, és ha valaki továbbra is egyetemre vagy főiskolára szeretne menni, remek alapot és kiegészítést nyújthat az OKJ, illetve, akár plusz pontokat is jelenthet a következő felvételi során. Íme az ött legnépszerűbb OKJ-s képzés:

Az öt legnépszerűbb OKJ-s képzés érettségivel
Bérügyintéző
Társadalombiztosítási ügyintéző
Pénzügyi-számviteli ügyintéző
Sportedző
Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint azért is érdemes megfontolni az OKJ-s képzést, mert az gyorsan, rugalmas időbeosztásban, így akár munka mellett is végezhető, és piacképes tudást ad. Ezt támasztja alá, hogy a Perfekt adatai alapján érettségi után egyre többen választanak érdeklődésüknek megfelelő OKJ-s képzést. A szakértő szerint érdemes az eredmények után gyorsan dönteni, hiszen a felnőttképzéssel foglalkozó intézményekben általában ősszel indul a tanfolyamok többsége.

Még hét fogalom, amit minden elsőéves egyetemistának ismernie kell

Mielőtt elkezditek az egyetemet vagy főiskolát, ezeket a fogalmakat ismernetek kell. Magyar-magyar szótár, második rész. Korábban már összegyűjtöttük a legfontosabb fogalmakat, most pedig jövünk pár újabb fogalommal, amelyeket szintén mindenkinek ismernie kell. Átvétel (intézményváltoztatás) és szakváltás: minden egyetemistának és főiskolásnak joga van a tanulmányaik ideje alatt az intézmény, illetve intézményen belül a szak megváltoztatására.