szerző:
Eduline

Csütörtökön kezdődnek az emelt szintű szóbelik, így nem árt tudni, milyen legális puskákat használhattok a vizsgákon.

Történelem

Az egyik leghasznosabb puskát a szóbeli töriérettségin használhatjátok. A középiskolai történelmi atlasz közép- és emelt szinten is mankóként szolgál, ahhoz viszont, hogy valódi segítséget nyújthasson, érdemes átnézni, mit hol találtok. Arról, hogy milyen lesz a szóbeli töriérettségi, itt olvashattok.

Magyar nyelv és irodalom

Közép- és emelt szinten is irodalmi szöveggyűjteményt, kötetet vagy a feladatok kidolgozásával összefüggő más nyomtatott ismerethordozót (pl. oldal nyomtatott változata, egynyelvű szótár, művelődéstörténeti térkép, képzőművészeti album) használhattok. Arról, hogy milyen hibákkal lehet a legtöbb pontot veszíteni a szóbeli magyarérettségin, itt olvashattok, a legfontosabb információkat pedig itt találjátok.

Matematika

Középszinten magatokkal kell vinnetek a négyjegyű függvénytáblázatot, az emelt szintű szóbeli vizsgán viszont tilos elővenni a saját példányt. A vizsgabizottságnak azonban biztosítania kell olyan képlettárat, amely tartalmazza a legfontosabb összefüggéseket.

©

A szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt közép- és emelt szinten sem érdemes otthon hagyni.

Idegennyelvek

Az idegen nyelvi szóbeli érettségin nem használhattok semmilyen legális puskát. Arról, hogy milyen lesz a szóbeli angolérettségi, itt olvashattok.

Informatika

A közép- és az emelt szintű szóbeli vizsgán lesz internetkapcsolattal rendelkező számítógép, emellett nyomtatott és elektronikus források is segítik a feleleteket.  

Természettudományos tárgyak

A közép- és emelt szintű szóbeli fizika- és kémiaérettségin egyaránt lehet használni a négyjegyű függvénytáblázatot, amelyet a vizsgabizottság biztosít. A földrajzi atlasznak is hasznát vehetitek a közép- és emelt szintű szóbeli földrajzérettségin, az Állat- és Növényismeret című könyvet pedig a középszintű biológiaérettségin használhatjátok.

A földrajz- és a biológiaérettségire sem kell magatokkal vinnetek a kiadványokat, azokat ugyanis a vizsgabizottság készíti elő a teremben. Számológépet a kémia-, a fizika- és a biológiaérettségin is használhattok, de csak olyat, amely „szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas”. Itt vannak a 2014-es érettségi tételek az összes tantárgyból.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!