szerző:
Eduline

Milyen legális puskákat lehet használni a közép- és az emelt szintű matekérettségin? Melyik képlettárat érdemes bevinni az írásbeli vizsgára? Hány pontot lehet összegyűjteni a négyjegyű függvénytáblázat rutinos használatával? Utánajártunk.

©

„A négyjegyű függvénytáblázattal a kettest, sőt akár a hármast is összehozhatják azok a diákok, akik egyébként nem készültek a vizsgára. Persze ehhez nagyon rutinosan kell használni a kiadványt a középszintű matekérettségin” – mondta az eduline-nak Budai Márton, aki a Budapesti Corvinus Egyetem elkészítője, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője.

Az idén vizsgázóknak azt tanácsolja, jó előre nézzék meg, mit hol találnak a négyjegyű függvénytáblázatban, így ugyanis „élesben”, a vizsgán nem fognak értékes perceket veszíteni a keresgéléssel. „Amikor gyakorolnak, akár tudják az adott képletet, akár nem, nyissák ki az adott résznél” – teszi hozzá Budai Márton.

Többféle függvénytáblázatot is lehet használni

A diákok különféle kiadványok közül választhatnak, a Studium Generale oktatói a középszinten érettségizőknek a sárga színűt, az emelt szinten vizsgázóknak a fehér színű változatot javasolják – vannak ugyanis olyan képletek, amelyek csak az egyikben szerepelnek.

„A fehér borítójú függvénytáblázatban meg lehet találni egy-két plusz képletet, ezek olyan témakörhöz kapcsolódnak, amelyek főleg az emelt szintű vizsgán kerülnek elő” – mondja Budai Márton, hozzátéve: ha valaki biztosra akar menni, többféle függvénytáblázatot is bevihet az írásbelire, ezt ugyanis nem tiltja a szabályzat. Arra viszont oda kell figyelni, hogy csak szűz példányt lehet használni, a korábbi jegyzeteket ki kell radírozni.

Amikor érdemes fellapozni

A középszintű, írásbeli matekérettségi három nagy részből áll: a diákoknak először az I. feladatlapot kell megoldaniuk 45 perc alatt. Ez tizenkét kérdést tartalmaz, amelyek az alapfogalmakra, definíciókra, egyszerű összefüggésekre kérdeznek rá.

©

A II. feladatlapra 135 percük van a diákoknak, a jó válaszokkal 70 pontot gyűjthetnek. Összesen öt feladatot kell megoldaniuk: három, egyenként 9-14 pontosat, valamint két, 17 pontos feladatot - utóbbinál van némi választási lehetőség is, három példa közül kell kiválasztani a két legszimpatikusabbat. A II. feladatlap feladatai összetettek, több részkérdésből állnak, és több témakört érintenek.

„Az első rész megoldásakor is érdemes kinyitni a függvénytáblázatot, ha valakinek nem jut eszébe egy képlet, gyorsan kikeresheti, ha a felkészüléskor megnézte, mit hol talál” – tanácsolja Budai Márton, aki szerint a középszintű írásbeli második felét a függvénytáblázat nélkül jóval nehezebb megoldani, „koordinátageometriából nagyon sok képlet van, ezeket nehéz megjegyezni, viszont a függvénytáblázatban szerepelnek. Ugyanez a helyzet a térgeometriával és a síkgeometriával”.

Gyakoroljatok az érettségire
A Studium Generale oldalán olyan e-learning anyagokat találtok, amelyekkel könnyebben felkészülhettek a matek- és a töriérettségire, ahogy azok is segítséget kapnak, akik elméleti gazdaságtanból fognak vizsgázni. A felület használata - akárcsak a Studium Generale előkészítője - ingyenes, csak regisztrálnotok kell.

Az emelt szinten vizsgázók a négyjegyű függvénytáblázatot csak az írásbelin használhatják, a szóbelin egy másik képletgyűjteményt kérhetnek a bizottságtól – a 2014-es képletgyűjteményt itt találjátok.

Legális puskák - a matekérettségin túl

A négyjegyű függvénytáblázatot nemcsak a matekérettségire vihetitek be, hanem a fizika- és kémiaérettségin is használhatjátok – még a szabályok is lazábbak, ugyanis az emelt szintű szóbelin is elővehetitek a kiadványt.

Számológépet a matekvizsga mellett a fizika-, a biológia-, a földrajz- és a kémiaérettségin használhattok – de csak olyat, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. A 2014-es érettségiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!