szerző:
Eduline

Milyen legális puskákat használhattok a 2018-as érettségin? Milyen vizsgákon vehetitek elő a négyjegyű függvénytáblázatot, a helyesírási szótárt vagy a számológépet?

Négyjegyű függvénytáblázat

A matematika-, a kémia- és a fizikavizsgán is használhatjátok a négyjegyű függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is). A közép- és emelt szintű matekérettségire bármelyik kiadást bevihetitek, egyedül az emelt szintű szóbelin nem lehet használni, de a tanároktól kérhettek külön az emelt szintű érettségire összeállított képlettárat.

A matek-, fizika-, biológia-, földrajz- és kémiaérettségin is használhattok számológépet – de csak olyat, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. Emellett szükségetek lehet körzőre, vonalzókra és szögmérőre is.

Így puskázhattok legálisan a matekérettségin - értékes pontokat gyűjthettek

A matekérettségin sem maradtok segítség nélkül, ha jól ismeritek az egyetlen legális puskát: a függvénytáblázatotokat. De hogyan kell jól használni? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a Studium Generale szakértőjének segítségével. Valóban legális puska a függvénytáblázat? Tévhit, hogy a függvénytáblázat mindenki számára legális puska lehet - magyarázza az Eduline-nak Hulej Ákos, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője.

Földrajzi atlasz

A földrajzi atlasznak a középszintű írásbeli érettségi második részénél, illetve a közép- és az emelt szintű szóbelin is hasznát vehetitek, míg az emelt szintű írásbelin nem használhatjátok. Mivel rengeteg adatot tartalmaz, nem árt a vizsgák előtt átlapozni, és megjegyezni, hogy mit hol találtok - így nem a vizsgán kell majd értékes perceket töltenetek a keresgéléssel.

©

Történelmi atlasz

A történelmi atlasz a legjobb legális puska az érettségin - közép- és emelt szinten, a szóbelin és az írásbelin is használhatjátok, igaz, emelt szinten csak az írásbeli második részének megoldásához.

Puhítottak a szabályokon, ennek örülni fognak a történelemből érettségizők

Lényegében bármelyik középiskolai történelmi atlaszt lehet használni az idei őszi és a 2018-as tavaszi érettségin - legalábbis ez derül ki abból a jogszabálymódosításból, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

Helyesírási szótár

A magyarérettségin továbbra is használhattok helyesírási szabályzatot, minden teremben négyet kell biztosítani a vizsgázóknak, vagyis nem kell saját példányt vinni. A helyesírási szótárt a töriérettségin is elkérhetitek.

Szótár

Az angol-, német-, francia-, olasz-, spanyolérettségin (és minden, élő idegen nyelvből szervezett érettségin) csak az íráskészséget tesztelő IV. részhez lehet nyomtatott szótárt használni - ez a közép- és az emelt szintű vizsgákra is vonatkozik.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.