szerző:
Eduline

Már csak ma éjfélig lehet leadni a keresztféléves jelentkezést a e-felvételi rendszerben, azonban figyelmetlenségük miatt sokan elbukhatják a jelentkezést. Milyen hibákat kell elkerülni?

©

1. Nem figyeltek eléggé a határidőkre

November 15-én éjfélig jelentkezhettek, ami azt jelenti, hogy később már nem fogadják el az elektronikus jelentkezést. Ezért nézzétek jól át a megjelölt szakokat és képzéseket, nehogy hiba csússzon a rendszerbe.

Figyelem! A jelentkezéssel még nem ért véget a felvételi, ugyanis november 20-ig a jelentkezéseteket hitelesíteni is kell. Ez ugyanolyan fontos, mint maga a jelentkezés.

2. Csatolt dokumentumok és a hiánypótlás

Erre is érdemes már az elején odafigyelni, hogy később ne legyen vele gondotok. Szerezzetek be minden feltöltendő dolkumentumot minél előbb. Amennyiben valamilyen dokumentum a jelentkezési határidőig még nem áll rendelkezésetekre, akkor azt legkésőbb 2018. január 11-ig pótolhatjátok.

Ilyen lesz a 2018-as felvételi: de mit jelentenek ezek a betűk?

Jövőre jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, ezért már most szeretnétek tisztában lenni a legfontosabb felsőoktatási fogalmakkal? Cikksorozatunk első részében megmutatjuk, mit jelent a képzések leírásában az A, a K, az N vagy éppen az O betű. A legfontosabb: a felvételin az államilag támogatott, vagyis állami ösztöndíjas képzéseket „A", az önköltséges képzéseket pedig „K" betűvel jelölik a „finanszírozási forma" oszlopan.

3. Nem figyeltek eléggé a megjelölt szakokra

Ha mesterképzésre mennétek, fontos, hogy olyan szakra adjátok be jelentkezéseteket, amelyre az elvégzett alapszakotokkal jelentkezhettek. 

Amennyiben a korábbi tanulmányaitok alapján nem ismerhető el a képzési és kimeneti követelményekben minimálisan meghatározott szakterületi kredit, akkor nem nyerhettek besorolást és felvételt az adott mesterképzési szakra. A kreditelismerési eljárás a felsőoktatási intézmények hatáskörébe tartozik, bővebb információt attól a felsőoktatási intézménytől lehet kérni, amelybe a jelentkező jelentkezni kíván.

4. Van, akinek fizetnie is kell

A felvételinek nincsen alapdíja, azonban ha háromnál több szakot jelölnétek meg, akkor kiegészítő díjat kell fizetnetek. Amelynek a befizetési határideje szintén fontos, így érdemes észben tartani. Erről bővebb információt itt olvashattok.

A felsőoktatási intézmények - ha egészségügyi és pályaalkalmassági, gyakorlati, illetve mesterképzésben felvételi vizsgát tartanak -  külön eljárási díjat kérhetnek.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás

Ennyit kell fizetnetek, ha több szakra jelentkeztek a keresztféléves felvételin

Fontos információk a keresztféléves képzésekről: mennyit kell fizetni, ha több helyet szeretnétek megjelölni? Kell fizetni a jelentkezésért, ha keresztféléves képzésre szeretnék jelentkezni?Hány helyet lehet ingyenesen megjelölni? Elindult a keresztféléves felvételi, de milyenek a pontszámítási szabályok, hogyan kell számolni a felvételi pontokat? A jelentkezési határidő november 15.