szerző:
Eduline

Lassan befejeződek az írásbeli érettségi vizsgák, ideje újra a felvételire koncentrálni. Fontos határidők jönnek, ezeket érdemes észben tartani.

Nem külditek be az érettségi bizonyítványt

A ponthatárok meghúzása előtti 28. napig, vagyis június 26-ig kell megkapnotok a hiánypótlási felszólítást - ilyet azonban csak akkor küldenek, ha a személyazonosító adatokat, az állampolgárságot hagytátok ki, ha 2005-ben vagy azt követően érettségiztetek, de a tanulói azonosítót kifelejtettétek, ha az elérhetőségeiteket nem adtátok meg, ha hiányzik az érettségi bizonyítványotok vagy a diplomátok, esetleg ezeknek az adatait rosszul vagy hiányosan írtátok be.

©

Ha elfelejtitek beküldeni/feltölteni az érettségi vagy a középiskolai bizonyítvány másolatát, érvénytelen lesz a jelentkezésetek, hiszen nem tudják kiszámítani, hány pontot szereztetek. A dokumentumpótlás határideje július 10.

Kimarad a nyelvvizsga vagy az OKJ-s bizonyítvány

A nyelvvizsga, az OKJ-s bizonyítvány, a versenyeredmények igazolásának pótlásáról nektek kell gondoskodnotok, külön felszólítás nélkül. Ha ezeket elfelejtitek beküldeni, érvényes lesz a jelentkezésetek, de a pluszpontokat nem kapjátok meg.

A fizetős szakot soroljátok előre

Nemcsak a dokumentumpótlás, hanem a sorrendmódosítás határideje is július 10., de nem mindig érdemes az e-felvételin vagy a jelentkezési lapon megjelölt szakok sorrendjén változtatni. Ha a fizetős képzést veszitek előre, mondván, államilag támogatott képzésre úgysem fogtok bejutni, végül azonban mégis elegendő a pontszámotok, csak az önköltséges képzést kezdhetitek el szeptemberben.

Megvárjátok a diplomát

Ha mesterképzésre jelentkeztetek, július 10-ig fel kell töltenetek, el kell küldenetek a diplomátok másolatát. Nem érdemes az utolsó percig várni. Ha július 10-ig nem kapjátok meg az oklevelet (például azért, mert a diplomaosztót később tartják), ne felejtsetek el az egyetemtől, főiskolától igazolást kérni arról, hogy az oklevél kiállítása már folyamatban van. A leckekönyv fénymásolatát csak akkor kell mellékelni, ha abból a felvételin pontot számolnak.

A 2014-es felvételiről szóló cikkeinket itt találjátok, a felvételi legfontosabb dátumairól pedig itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!