szerző:
Eduline

Egy hét múlva kezdődik az Educatio kiállítás, amelyre valószínűleg az idén is több tízezer felvételi előtt álló diák megy majd el. Ma megmutatjuk, hogyan hozhatjátok ki a maximumot abból a néhány órából, amit a standok között fogtok tölteni.

Hogy miért kell felkészülni az Educatio kiállításra? Hogy ne csak több tucat egyetemi logós tollal, pendrive-val, jegyzetfüzettel és lufival legyetek gazdagabbak távozáskor, hanem olyan információkkal is, amelyek segítenek eldönteni, hová adjátok be a jelentkezéseteket február 15-ig. Ehhez azonban az kell, hogy ne vesszetek el a tízezer négyzetméteres kiállításon: már induláskor érdemes tudni, milyen standokat szeretnétek megnézni, milyen kérdésekre akartok választ kapni, és hogy milyen szolgáltatásokat vennétek igénybe, milyen előadásokat hallgatnátok meg.

Milyen egyetemek, főiskolák lesznek kint?

Az első és legfontosabb lépés: nézzétek meg, milyen felsőoktatási és szakképzési, felnőttképzési intézményeknek, külföldi egyetemeknek, nyelviskoláknak és más szervezeteknek lesz standja az Educatio kiállításon. Érdemes egy-két nappal a kiállítás előtt megnézni a listát, így kikereshetitek azokat az egyetemeket és főiskolákat, ahová felvételizni szeretnétek, de lenne néhány kérdésetek a felvételi feltételekkel, a tantárgyakkal, a kampusszal vagy éppen a kolikkal kapcsolatban.

©

A kiállítók listáját itt találjátok meg. Nemcsak intézménynév, hanem „kategória” alapján is keresgélhettek, ha például a külföldi továbbtanuláson gondolkodtok, nézzétek meg, milyen intézmények képviselőitől kérdezhettek a kiállításon. Ha a szakképző intézmények képzési lehetőségeiről szereznétek információt, akkor ezt a kategóriát válasszátok ki.

Írjátok össze a kérdéseiteket

Bár az Educatio kiállításon rengeteg információt szerezhettek a felvételiről, a jelentkezési folyamatról, a felvételi feltételekről, a meghirdetett szakokról, sőt magukról az intézményekről is, nem jó döntés, ha úgy mentek oda egyetemi-főiskolai standokhoz, hogy még azt sem gondoltátok át, milyen képzési területek, szakterületek, képzések érdekelnek titeket. Az egyetemi-főiskolai standoknál (főleg a népszerűbbeknél) rengeteg érdeklődő lesz, vagyis – bár mindenhol igyekeznek majd választ adni a kérdésekre – rövid idő alatt kell beszereznetek azokat az információkat, amelyekre szükségetek van a felvételi döntéshez.

Az egyetemekről, főiskolákról szóló alapinformációkat megtaláljátok az intézményi oldalakon és a Felvin – milyen szakokat indítanak, milyen városokban indítanak képzéseket, mennyit kell fizetni félévente az önköltséges szakokért -, a standoknál olyan kérdésekre kérjetek választ, amelyet elsőre nem találtatok meg a neten. Milyen szakosodási lehetőségek vannak, jellemzően hol helyezkednek el a végzettek, milyen intézményi ösztöndíjak vannak, milyenek a kollégiumok? Igyekezzetek minél hasznosabb infókat szerezni. Ha például elsősorban az anyagi problémák aggasztanak, az ösztöndíjakra, támogatásokra minden kiválasztott egyetemnél, főiskolánál kérdezzetek rá. Ha egy másik városba mentek tanulni, a kollégiumi lehetőségekre kérdezzetek rá, ha már középiskolásként bekapcsolódtatok a tudományos munkába, kérdezzétek meg, milyen tudományos szervezetek, szakkollégiumok működnek az intézményben.

Így választhatjátok ki a tökéletes szakot: öt fontos tanács felvételizőknek

Február 15-ig jelentkezhettek az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló képzéseire. De mi a helyzet akkor, ha még fogalmatok sincs, milyen szakot jelöljetek meg az e-felvételi rendszerében? Honnan lehet megtudni, melyik képzésen milyen tantárgyakat oktatnak, hol lehet a végzettséggel elhelyezkedni, és jó-e a hangulat a tanszéken? Megmutatjuk.

Ne felejtsétek el a legfontosabb kérdést sem: milyen tantárgyak vannak X szakon, milyen munkakörben szoktak elhelyezkedni a végzettek? Lehet, hogy első hallásra szuper szaknak tűnik a gazdálkodási és menedzsment, a közösségszervezés vagy éppen az igazságügyi igazgatási (az is), de még mielőtt bármelyiket megjelölnétek az e-felvételi rendszerében, gondoljátok át, valóban tudjátok-e, az adott képzés hallgatóiként miket fogtok tanulni?

Tipp: jegyzetelni nem szégyen, sőt! Ha öt-hat egyetem standjánál is felteszitek a kérdéseiteket, a nap végére nem fogtok emlékezni arra, hol milyen választ kaptatok.

De merre van a Műegyetem/az ELTE/a szegedi egyetem?

Persze a kiállítás helyszínére is oda kell találni (a cím: Hungexpo Budapesti Vásárközpont "G" csarnok, 1101 Budapest, Albertirsai út 10.), de a neheze akkor jön, ha megérkeztek. Ha ez lesz életetek első Educatio kiállítása, meg fogtok lepődni, mekkora csarnokban kapnak helyet a standok (eláruljuk: tízezer négyzetméter az alapterület), és mennyien haladnak a standok között. Ha nem szeretnétek elveszni a tömegben, előre nézzétek meg, melyik standot hol találjátok. Az előbb ajánlott keresőben a kiállítók neve mellett találtok egy kódot - például BF02 vagy CK06 -, erre kattintsatok rá, így egy térképen megnézhetitek, a csarnokon belül hol van az adott stand.

Nézzétek meg az előadások listáját

Évről évre számos előadást tartanak pályaválasztási és felvételi témákról, de több felsőoktatási intézmény is bemutatkozik egy-egy előadással. Érdemes már az érkezéskor megnézni, mikor lesznek a titeket érdeklő előadások (a sok hasznos infó mellett egy kis pihenés sem árt az egész napos nézelődés közepette).

Ilyenek a pontszámítási szabályok a 2018-as felvételin: érettségi pontok

Milyenek a pontszámítási szabályok a 2018-as felvételin? Hány pontot ér a két kötelező vagy választható érettségi tárgy vizsgaeredménye? A pontszámítási szabályokról szóló cikksorozatunk első részéből megtudhattátok, hány pontot érnek a középiskolai jegyek és az érettségi átlageredménye. Mai cikkünkben azt nézhetitek meg, hogyan kell kiszámolni az érettségi pontokat.

Persze nemcsak előadások lesznek a kiállításon, hanem egyéb programok is. Ha például idén tavasszal szeretnétek letenni a közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát, érdemes megnézni a nyelvvizsgaközpontok standjait, több helyen próbanyelvvizsgát is kitölthettek, míg a továbbtanulás előtt álló bizonytalanokat pályaorientációs tanácsadók várják.

Mi történik a kiállítás után?

Otthon egyenként nézzétek meg az egyetemi-főiskolai standoknál kapott prospektusokat, tájékoztatókat, és tegyétek félre azokat, amelyek fontos információkat tartalmaznak, amelyek különösen érdekelnek titeket. Ha még mindig bizonytalanok vagytok, érdemes elmenni egy-két nyílt napra, ahol további kérdéseket tehettek fel.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás