szerző:
Eduline

A középszintű magyarérettségin összesen 8 pontot adhatnak a helyesírásra, de azt tudjátok, hogy ez a 8 pont hogyan oszlik el? Milyen hibákért vonnak le többet, mire kell nagyon odafigyelni? Utánajártunk.

©

A legfontosabb: a 2018-as középszintű magyarérettségin is lehet helyesírási szótárat használni, az iskolák négyet biztosítanak tantermenként.

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból.

Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők.

Az írásképre 2 pontot, a helyesírásra összesen 8 pontot lehet adni. Az íráskép pontozásának részleteiről már írtunk, most lássuk, hogy milyen helyesírási hibákra érdemes odafigyelni, hogyan lehet elkerülni a pontlevonást.

Súlyos hibák

A javítási-értékelési útmutatók megkülönböztetnek többek között súlyos és enyhe hibákat. Három pontot vonnak le a mássalhangzók időtartamának hibás jelöléséért (például a kommunikáció szó esetében), a mássalhangzók kapcsolódásának hibás jelöléséért (teljes, részleges hasonulás összeolvadás stb. esetében), a kis- és nagy kezdőbetű tévesztéséért tulajdonnevek esetében, az igekötős igék hibás egybe-, illetve különírásáért (például el fog menni esetében), a ly – j tévesztéséért, valamint a felszólító módú igealakok hibáiért (például küldd/küld).

Két pontot vonnak le a tagadószavak egybeírásáért más kifejezésekkel, a magánhangzók időtartamának tévesztéséért, az elválasztási hibákért és a mondatkezdő nagybetű tévesztéséért is.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat.

Enyhe hibák

Enyhe hibának számít, ezért egy pontot vonnak le a külön- és egybeírási hibákért, kezdőbetű tévesztésekért (például New York-i, bécsi eltévesztése esetében), az egyéb betűtévesztésekért, kihagyásokért és minden más eddig fel nem sorolt, de nem központozási hibákért.

Központozási hibák

Egy központozási hibáért egy pont vonható le, többszöri előfordulás esetében, összesen maximum 4 pontot vonhatnak le ezért a típushibáért. Például mondatzáró írásjelek, tagmondatok vagy mondatrészek közötti írásjelek hiányáért vagy téves jelöléséért.

Az elérhető maximális 8 pontszámot pedig külön táblázatban meghatározott szempontok szerint állapítják meg. Például két hiba esetén megadható a maximális 8 pont, 0 pont pedig csupán 17 hiba felett jár.

Ezenkívül értelemszerűen az aktuálisan érvényben lévő 12. kiadás szabályai vonatkoznak az érettségire is. Erre érdemes gyakorolni akár helyesírási kvízekkel. A főbb változásokról és a leggyakoribb hibákról itt olvashattok.

Ilyen lesz a 2018-as magyarérettségi: feladatok, szabályok, pontszámok

Milyen lesz az idei középszintű magyarérettségi? Hány pontot lehet szerezni? Mennyi idő lesz az írásbelire? Utánajártunk. Mennyi ideig lehet írni a magyarérettségit? Hogyan oszlik el ez az idő feladatlapontként? Összesen 240 percig. Az első feladatlapot 90 perc alatt kell kitölteni: a szövegértési feladatsor kitöltése mellett egy gyakorlati szövegalkotási feladatot is meg kell oldani.

Középszintű irodalom szóbeli érettségi felkész - eduline.hu

Online képzés célja: Az online érettségi felkészítő tanfolyamot kifejezetten a 2016-os középszintű irodalom szóbeli vizsgájára készítettük. A videó áttekintésével átismételheted az vizsga fő részeit. | | Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés