szerző:
Eduline

Hány pont jár a 2017-es felsőoktatási felvételin az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért vagy egy OKJ-s szakképesítésért? Milyen szabályok változtak? Itt megtaláltok minden infót a többletpontokról.

Emelt szintű érettségi

Vizsgánként 50-et, két emelt szintű érettségivel összesen 100 többletpontot szerezhettek.

Az emelt szintű érettségiért csak azok kapnak többletpontokat, akik legalább 45 százalékos eredményt érnek el, és olyan tárgyból választják a nehezebb vizsgát, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgy.

Felsőoktatási felvételi szakmai vizsga

Számos alap- és osztatlan szakra csak azok a jelentkezők juthatnak be, akik legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tesznek. Azok azonban, akik 2005 előtt, a régi rendszerben érettségiztek, annak idején nem tehettek emelt szintű érettségit egy tárgyból sem - nekik eddig mindenképpen újra kellett érettségizniük egy vagy két tárgyból.

©

Újdonság a felvételin, hogy azok a jelentkezők, akik a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt érettségiztek, valamely külföldi EGT-tagállamban érettségiztek, nemzetközi érettségi bizonyítvánnyal vagy ún. európai érettségi bizonyítvánnyal rendelkeznek, és az adott tárgyból van érettségi eredményük, emelt szintű érettségi helyett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával is teljesíthetik a felvételi követelményeket.

A vizsgáért - amelyről itt találtok meg minden részletet - akár az emelt szintű érettségiért járó 50 többletpontot is megkaphatjátok. Ha rendelkeztek a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt tett érettségi vizsgával, és az előírt feltételeknek megfelelően felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tesztek, a „megfelelt" eredménnyel megszerzitek az 50 pluszpontot is.

Nyelvvizsga

A B2-es, komplex (régi nevén középfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 28, a C1-es, komplex (régi nevén felsőfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 40 pont jár a 2017-es felvételin, a szabályok nem változtak.

A nyelvtudásért maximum 40 többletpontot kaphatnak a felvételizők, bármennyi nyelvvizsgájuk is van. Két B2-es nyelvvizsgáért például 28+28 pont járna, de az 56 helyett csak 40 számít be többletpontként.

Felsőoktatási szakképzés záróvizsgája

A kétéves felsőoktatási szakképzésen szerzett jeles záróvizsgáért 32 pontot kaphattok, a jó záróvizsgáért 20, a közepes minősítésűért pedig 10 többletpont jár.

Ezzel persze továbbra is csak akkor lehet számolni, ha a felsőoktatási szakképzés besorolási szakján tanulnátok tovább - hogy ennek a feltételnek megfelel-e a kiválasztott képzés, itt nézhetitek meg.

OKJ-s szakképesítés

Az idei keresztféléves felvételin több pontot szerezhetnek OKJ-s szakképesítésükkel a jelentkezők, mint az elmúlt években: ha szakképesítésük szakirányának megfelelő képzésen tanulnak tovább, 24 helyett 32 többletpontot kapnak.


Továbbra is csak felsőfokú vagy emelt szintű szakképesítésért jár többletpont. Ezek a következők:

a 8 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az 54-es, 55-ös számmal kezdődőek,
a 15 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az alábbiak:
54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 00,
54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 54 vagy 55,
nem 54, 55-ös számmal kezdődnek, DE a 12-13. szám: 54 vagy 55,
a 2012-es OKJ-től a 7 számjegyű szakképesítések közül az 54-es és 55-ös számmal kezdődőek.

Van még egy feltétlel: OKJ-s szakképesítésért csak akkor kaphattok többletpontot, ha a képzési terület felsőoktatási intézményei erről közösen határoztak.

Tanulmányi és művészeti versenyek

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) és a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) elért 1-10. helyezésért 100, a 11-20. helyezésért 50, a 21-30. helyezésért 25 többletpont jár.

A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának nagydíjasai 30, első díjasai 20, az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen dobogós helyezést szerzők pedig 30 pluszpontot kapnak.

Fontos, hogy az OKTV-, TUDOK- és SZÉTV-eredményért csak akkor kaptok többletpontokat, ha olyan tantárgyból versenyeztek, amely a kiválasztott szakon érettségi pontot adó tárgy. Ha az egyetemek és főiskolák erről előzetesen megegyeznek, az OKTV-n az adott szakon érettségi pontot nem adó tárgyból szerzett 1-10. helyezésért 20 többletpontot kaptok.

Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezésért 20 többletpont jár, míg az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen szerzett helyezés alapján a szakmai vizsga egésze alól felmentést kapott középiskolások − szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén − 30 pluszponttal számolhatnak.

Sportteljesítmény

Az olimpiai, paralimpiai, siketlimpiai és sakkolimpiai részvételért 50 többletpontot kaphattok, míg az 1-6. helyezést elért jelentkezők összpontszáma pedig bármelyik alap- vagy osztatlan szakon 500 (ha megfelelnek az alkalmassági feltételeknek, és tanulmányi-érettségi eredményeik alapján elérnék a 280-as minimumponthatárt).

Világ- vagy Európa-bajnokságon szerzett 1-3. helyezésért 30, a korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, az Universiadén, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által szervezett egyetemi világbajnokságon, az Ifjúsági Olimpián elért legalább 3. helyezésért 20 többletpont jár. A felnőtt és felnőtt alatti első utánpótlás korosztály részére szervezett országos bajnokságon szerzett dobogós helyezésért 15, a Diákolimpia országos döntőjében elért legalább 3. helyezésért pedig 10 többletpontot kapnak a diákok.

Esélyegyenlőség

40 többletpontot kapnak azok a jelentkezők, akik hátrányos helyzetűek, fogyatékossággal élők vagy gyermeket gondoznak.

Hátrányos helyzetűnek számítanak azok a jelentkezők, akik 25. életévüket még nem töltötték be, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, szüleik vagy gyámuk alacsony iskolai végzettségű, alacsony foglalkoztatottságú, vagy akinek a lakókörnyezete „elégtelen”, például akik szegregátumnak nyilvánított helyen, félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban élnek.

Azok a jelentkezők is 40 többletponttal számolhatnak, akik a felvételi tájékoztató megjelenése és a dokumentumpótlás határideje közötti időszakban gyermekük gondozása miatt fizetés nélküli szabadságon vannak, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást, gyermeknevelési támogatást vagy gyermekgondozási díjat kapnak.