szerző:
Eduline

Hány pontot bukhattok a 2017-es egyetemi-főiskolai felvételin azzal, ha egy tárgyból elrontjátok az érettségit? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Jövőre fogok egyetemre jelentkezni, de matekból gyengén teljesítek. Ha elrontom az érettségit, hány pontot veszítek? Olyan szakra felvételiznék, ahol a matek nem kötelező érettségi tárgy.

Az érettségi eredményétől a maximális 500-ból 300 pont függ - 200 pontot az adott szakon kötelező vagy választható két tárgy érettségi eredménye határoz meg, 100-at pedig a négy kötelező és egy szabadon választható tárgy százalékos érettségi eredménye.

Az öt érettségi vizsga százalékos eredményét kell átlagolnotok, majd egész számra kell kerekíteni - vagyis az, hogy hány pontot veszítesz egy elrontott matekérettségivel, attól is függ, milyen a többi eredmény.

Ha például magyarból, történelemből, idegen nyelvből és a választott tárgyból egyaránt 85 százalékos érettségit tennél, de matekból 55 százalékot kapsz, akkor az átlageredmény nem 85, hanem 79 százalék, vagyis a maximális 100 pontból ennyit kapsz meg a felvételin - ebben az esetben 6 pont mínuszt jelentene a rossz matekeredmény.