szerző:
Eduline

Óvodapedagógus, programtervező informatikus, sportszervező - ezek tartoznak a legnépszerűbb szakok közé a Nyíregyházi Egyetemen.

©

3232 felvételiző 5438 jelentkezést nyújtott be a Nyíregyházi Egyetemre, a jelentkezők száma az előző évihez képest abszolút értékben 5%-kal csökkent, de az egyetem ebben az évben kizárólag a piacorientált, keresett képzéseket hirdette meg. Csak olyan területeket jelölt meg, melyeken a képzés a korábbi évek tapasztalata alapján nagy eséllyel elindítható. Így az 5%-os csökkenés pontosan aránylik az idei évben meghirdetett képzések számához - írják közleményükben.

A legnépszerűbb szak továbbra is a pedagógusképzésen belül az óvodapedagógus alapképzési szak, itt az előző évhez képest emelkedés tapasztalható a jelentkezésben: 262 fő jelölte meg első helyen a Nyíregyházi Egyetemet. A tanító szak jelentkezési száma (129 fő) pontosan megegyeznek a tavalyival. Emelkedés volt tapasztalható továbbá a gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak jelentkezési számaiban, az idén 156-an jelölték meg első helyen a Nyíregyházi Egyetemet.

Továbbra is népszerű a programtervező informatikus és a sportszervező alapképzési szak. Ugrásszerű emelkedést mutatnak a mérnöki terület jelentkezési számai: 40%-kal nőtt a gépészmérnöki alapképzési szakra és a mezőgazdasági mérnöki szakra jelentkezések száma, de nagyon pozitív változást mutat a közlekedésmérnöki és járműmérnöki, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki létszám. Összességében 30%-kal nagyobb a műszaki és mezőgazdasági mérnöki alapszakok iránti érdeklődés.

A tanárképzés legnépszerűbb területe ebben az évben az újonnan akkreditált közgazdásztanár szak lett, de nagy számú jelentkezés érkezett az angol, testnevelés, történelem szakokra is.

Az összes első helyes jelentkezésnek mintegy 74%-át teszi ki az alapképzésre jelentkezések száma, 21% az osztatlan és mesterképzések és 5% a felsőoktatási szakképzések aránya.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hol a legnagyobb a túljelentkezés? Ez a tíz legnépszerűbb szak és egyetem

Nyilvánosságra hozták a 2018-as egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezési statisztikáit, amelyeket több cikkben is ismertettünk - itt találjátok a három legfontosabb népszerűségi listát. Idén is tarol a gazdálkodási és menedzsment Nem okozott nagy meglepetést a 2018-as felvételi legnépszerűbb alapszakjainak listája, a legtöbben a gazdálkodási és menedzsment képzésre szeretnének bejutni, de dobogós helyre került a mérnökinformatikus, valamint az ápolás és betegellátás szak is.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás