szerző:
Eduline

Meddig és hogyan kell elküldenetek a felvételi jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat? Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Meddig kell elküldeni a dokumentumokat?

A február 15-i jelentkezési határidőig csatolnotok kell minden olyan dokumentumot, amely már megvan. Ha csak később kapjátok meg például a diplomátokat, az érettségit vagy nyelvvizsga-bizonyítványotokat, július 9-ig, a dokumentumpótlás határidejéig csatolhatjátok. A külföldi középiskolában érettségiző diákok kérhetik, hogy ennél később (legfeljebb a besorolási döntést megelőző 8. napig) pótolhassanak.

Hogyan küldhetitek el?

A dokumentumokat kétféle módon csatolhatjátok: feltölthetitek az e-felvételi rendszerébe, vagy eljuttathatjátok postai úton az Oktatási Hivatalnak, az 1380 Budapest, Pf. 1190. címre. Attól függetlenül, hogy hány helyre jelentkeztek, elegendő egyszer elküldenetek minden papírt.

©

A dokumentumokat nem eredeti vagy hitelesített másolat formájában kell elküldenetek: ha az e-felvételin keresztül jelentkeztek, elegendő beszkennelnetek (ha jó minőségű és olvasható lesz az eredmény, akkor fotózhatjátok is) a bizonyítványt, postai úton pedig fekete-fehér, A4-es formátumú fénymásolatot kell csatolnotok, ezeket nem szabad összetűznötök.

Fontos: ne küldjetek be eredeti dokumentumokat! Emellett érdemes ajánlott küldeményként postáznotok a fénymásolatokat, így a későbbiekben igazolni tudjátok, hogy elküldtetek minden szükséges iratot. Amennyiben a jelentkezési határidő után postázzátok a dokumentumokat, a felvételi azonosítót mindenképpen tüntessétek fel rajta.

Az e-felvételiben a jelentkezés véglegesítésekor a "Csatolt dokumentumok" pontjában ellenőrizzétek, hogy valóban mindent feltöltöttetek-e. A dokumentumfeltöltő felület csak azt igazolja vissza, hogy sikeres volt a feltöltés, azt nem, hogy szükségesek-e további dokumentumok. Így kell kitölteni a 2015-ös online jelentkezési lapot - lépésről lépésre.

A kötelezően beküldendő dokumentumokról itt írtunk, a 2015-ös felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!