szerző:
Eduline

Milyen dokumentumokat kell beszerezniük a 2018-ban felvételizőknek? Miket kérhetnek az egyetemek és főiskolák?

©

Habár még van időtök összegyűjteni a hiányzó dokumentumokat, érdemes utánajárni, hogy az adott intézmény mit kér.

(Előzetes) kreditelismerésről szóló határozat

Ez akkor kellhet, ha mesterképzésre jelentkeztek. Ha azonban olyan oklevéllel rendelkeztek, amelyhez további krediteket szükséges szereznetek, ezt az előzetes kreditelismerési eljárás során meghatározzák. Az előzetes kreditelismerésről az érintett felsőoktatási intézménynél kell érdeklődni.

Betöltött munkakör igazolása

Egyes képzésekre csak bizonyos munkakörökben megszerzett gyakorlat esetén lehet jelentkezni, illetve felmentést kérni az alkalmassági vizsga alól. A betöltött munkakört igazolni kell.

Alkalmassági vizsgáról szóló igazolás

Egyes felsőoktatási intézmények (elő)alkalmassági vizsgákat tartanak, amelyek eredményéről igazolást adnak ki. Ezt az igazolást is csatolni kell, hiánya esetén a jelentkezőt kizárhatják. Erről bővebben itt olvashattok.

Önéletrajz, motivációs levél

Ezt csak akkor kell beküldeni, ha azt az adott intézmény kifejezetten kéri. Ha kézzel írott vagy szakmai önéletrajzra van szükség, azt az intézmény külön jelzi.

Szakmai tevékenység igazolása

Egyes felsőoktatási intézmények mesterképzéseiken többletpontot számítanak a jelentkező különböző szakmai tevékenységért, eredményeiért. A szakmai tevékenységek közé tipikusan a következőket soroljuk:

  • publikációs és kutatási tevékenységek,
  • egyéb közéleti, közigazgatási, közszolgálati és szakmai tevékenységek és gyakorlatok,
  • országos és nemzetközi szakmai versenyeken elért eredmények stb.

A 2018-as felvételiről itt nézhetitek meg legfrissebb cikkeinket.

Fontos lista: ilyen új szakokat hirdettek meg az egyetemek és főiskolák

Több tucat új képzést hirdettek meg az egyetemek és főiskolák, ezeket a felvételi tájékoztató kiegészítésében találjátok. A Felvin közzétett, kiegészített és pontosított változatban az eddigiek mellett új jelentkezési lehetőségeket is meghirdettek a felsőoktatási intézmények, illetve vannak olyan szakok is, amelyeket intézményi döntés alapján töröltek.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás