szerző:
Eduline

Mennyit érnek a 2017-es felvételin a középiskolai jegyek és az érettségi eredmények? Itt találtok minden infót.

Középiskolai eredmények: maximum 100 pont

Először az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) érdemjegyeket kell összeadni, majd duplázni - így maximum 100 pontot szerezhetnek.

A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett valamelyik természettudományos tárgy eredményét is figyelebe veszik.

©
Természettudományos tárgy a biológia, a földrajz, a kémia, a fizika, a természetismeret és természettudomány. Ha nem volt olyan természettudományos tárgyatok, amelyet legalább két évig tanultatok, két − legalább egy évig tanult − természettudományos tárgy év végi jegyeivel is számolhattok.

Érettségi eredmények: maximum 100 pont

Az utolsó két tanév év végi eredményeiből kiszámított pontszámhoz először hozzá kell adnotok a négy kötelező és egy szabadon választható tárgy százalékos érettségi eredményének átlagát, egész számra kerekítve. Ez maximum 100 pont lehet.

Két tárgy érettségi eredénye: maximum 200 pont

Ezután meg kell néznetek, hogy a kiválasztott alap- vagy osztatlan szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak (ha például az adott képzésen fizikából és biológiából mindenképpen érettségizni kell, de nektek az egyik vizsga nincs meg, akkor hiába érnétek el eredményeitek alapján a ponthatárt, nem kerülhettek be).


Most csak ennek a két tárgynak a százalékos eredményét vegyétek figyelembe, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható. Tárgyanként legfeljebb 100 pontot lehet szerezni (egy 87 százalékos érettségi így aztán 87 pontot ér, egy 63 százalékos 63 pontot), összesen maximum 200-at.

Ha a szakon választható tárgyak közül több tárgyból is van eredményetek, a két legjobban sikerült vizsga eredményével kell számolni.

Ez így összesen maximum 400 pontot jelent, ehhez kell hozzáadnotok az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért, a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgáért, OKJ-s szakképesítésért, sport- és tanulmányi eredményekért, esélyegyenlőség jogcímén járó pluszpontokat, maximum 100-at.